De lange termijn voordelen van nieuwbouw

"Mensen willen meer en meer alle opties openhouden in het leven."

Dat vertelde professor Sociologie Walter Weyns (Universiteit Antwerpen) althans een tijd geleden in een artikel op De Standaard.[1] Op het moment dat je een huis bouwt of koopt, ga je er natuurlijk van uit dat je er voor langere tijd zal wonen, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Verder is het zeker dat je de woning ooit zal verkopen of wegschenken. In dat geval slaap je makkelijker op beide oren indien je weet dat je een goede investering maakte en het huis je op dat moment zoveel mogelijk opbrengt. Vanuit die insteek gaan we in dit artikel enkele verschillen tussen nieuwbouw en verbouwen bekijken.

De keuze tussen nieuwbouw of verbouwen is geen gemakkelijke en elke optie heeft voor- en nadelen. We bespreken ze integraal in onze “bouwen of verbouwen” infogids die je onderaan de pagina kan downloaden.

De hoogste verkoopwaarde op het einde van de rit

We focussen ons hier op de lange termijn voor- en nadelen, waardoor we de nadruk voornamelijk op de verkoopwaarde van het huis moeten leggen. De keuze die je nu maakt, tussen bouwen of verbouwen, gaat immers een grote impact hebben op de uiteindelijke verkoopwaarde.

Bij een gewone verbouwing blijft de leeftijd van het huis een grote rol spelen. Hoe ouder een huis wordt, hoe meer budget je moet vrijhouden om probleempjes op te lossen. Stel dat je nu een huis dat 20 jaar oud is begint te verbouwen, om er dan 20 jaar gelukkig in te wonen. Op dat moment doet een opportuniteit zich voor, waardoor je met je gezin verhuist. Wanneer je de woning te koop stelt is ze ondertussen 40 jaar oud. De toekomstige koper van je woning zal op zijn minst grondige opfrissingswerken moeten voorzien, mogelijk een grote renovatie. Dat schrikt vele kopers af.

Had je daarentegen een nieuwbouwwoning gekozen, dan zou de woning slechts 20 jaar oud zijn. Ze kan dan veel makkelijker concurreren met de andere woningen die je toekomstige koper overweegt. De materialen die je voor je nieuwbouw zal gebruiken zullen nog steeds in veel betere staat zijn, voor een betere isolatie zorgen en op vele vlakken aantrekkelijker zijn voor de nieuwe kopers.

Budget

Het enige echte nadeel aan nieuwbouw is dat je nu al een groter budget moet voorzien, maar dat betaalt zich op het einde van de rit makkelijker terug dan het budget dat je bij een gewone verbouwing over meerdere jaren zou spreiden. Denk maar aan een goedkopere energiefactuur, geen onderhoudskosten de eerste 10 jaar, een hogere waarde bij eventuele verkoop enzovoort.
Ook indien je de woning tijdelijk zou verlaten, om bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland te verhuizen, zal de woning een veel hoger huurrendement opbrengen dan een verbouwde, oudere woning.

Vocht- en isolatieproblemen, twee grote uitdagingen, komen veel minder voor bij nieuwbouw dan bij een renovatie of verbouwing. Verder zit je bij een verbouwing steeds vast aan de bestaande structuur van de woning. Problemen met de fundering of een dragende structuur worden niet verholpen. In de winter zal een oudere woning sneller “kil” aanvoelen en duurder zijn om te verwarmen. Een nieuwbouw heeft een veel aangenamer binnenklimaat.
Is het de verkoopwaarde op het einde van de rit die voor jou het meest bepalend is, dan is nieuwbouw de grote winnaar.

Natuurlijk spelen er nog andere factoren mee, die bespreken we in onze “bouwen of verbouwen” infogids die je hieronder kan downloaden.


Bouwen of verbouwen?

Ontdek alle praktische tips over bouwen en verbouwen.

Download onze infogids

[1] http://www.standaard.be/cnt/dmf20170914_03073182