Ruimte is schaars in ons land en met z’n allen doen we ons best om de open plekken zo goed mogelijk te bewaren. Durabrik doet nu al mee aan de betonstop. Zo vertelt directeur Claudia Callens het verhaal van een oude site die een heel nieuw leven krijgt.
Betonstop zorgt voor nieuw hoofdstuk in oud verhaal
Dat is wel het minste wat je kan zeggen over het nieuwe woonproject in Destelbergen. Aan de oevers van de Schelde ratelden een eeuw geleden nog de weefgetouwen. Later kwamen er een carwash en winkels in de plaats. En in 2018 vormden de ruïnes van de fabrieksgebouwen de locatie voor een dansvoorstelling. Aan animo geen gebrek op deze unieke plek aan de Schelde. Ook nu niet, nu het verhaal een nieuw hoofdstuk krijgt met de betonstop en slim gebruik van ruimte als rode draad.
Ruimte slim gebruiken
“De ruimte die er is moet je slim gebruiken”, vindt Claudia. “Gestapeld wonen is daar een goed voorbeeld van. Dan heb je onderaan een woning met tuin en daarboven een woning met terras. Beide woningen genieten van een groene omgeving, met elk de nodige vrijheid en een hoog wooncomfort. Ik geloof sterk in de mix van huizen en appartementen, maar ook winkels en kantoren op één site. Als je die allemaal bij elkaar brengt, is er minder verkeer nodig en krijg je ook een levendige buurt."
Handen af van open ruimte
De betonstop wordt definitief in 2040, maar Durabrik bouwt nu al minder vaak in open ruimte. “In plaats daarvan gebruiken we terreinen waar al een oude villa stond, een boerderij of een fabriek zoals in Destelbergen. Op die plek aan de Schelde ontwikkelen we nu een mooie site met huizen, appartementen en veel groen waar meer mensen van kunnen genieten.”
Vijf criteria voor elke nieuwe Durabrik-buurt
“Groen in de buurt was slechts één van de criteria waarom we de locatie in Destelbergen gekozen hebben. We willen buurten creëren waar mensen zich snel thuis voelen en daarvoor letten we op vijf zaken als we een nieuwe locatie op het oog hebben.
- De buurt biedt veel kansen om een bloeiend sociaal leven te ontwikkelen.
- Winkels en scholen goed bereikbaar te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. We zoeken locaties met een goede mobiscore van minstens 7,5/10.
- Er is veilige mobiliteit mogelijk.
- Er is een goede waterhuishouding: het regenwater wordt goed opgevangen en afgevoerd.
- Er is plek voor groen.
Als deze vijf factoren in een site aanwezig zijn, zijn we zeker dat we er een leuke plek van kunnen maken voor de toekomstige bewoners.”
Een leuke plek om te wonen wordt het zeker in Destelbergen. Benieuwd hoe het woonproject er concreet uit gaat zien?