Joost Callens lanceert 2e boek: De Zoekende Leider

Werken bij Durabrik

Donderdag 20/02/2020 stelde onze CEO zijn tweede boek ‘De zoekende leider’ voor aan een groep van ruim 200 vrienden, familieleden en kennissen. Het boek kwam tot stand nadat Joost een wandeltocht naar Santiago de Compostella ondernam, waarbij hij op zoek ging naar de kern van leiderschap. ‘De zoekende leider’ leest als een roman over persoonlijke groei en geeft inzicht in hoe de leiding te nemen over het eigen leven, zowel professioneel als privé. Joost Callens’ tweede boek is vanaf 25 februari verkrijgbaar in de boekhandel en via uitgeverij LannooCampus.

Ontluiking van leiderschapskwaliteiten

Volledig in lijn met de waarden die hij wil uitdragen, stelde Joost Callens gisterenavond zijn tweede boek ‘De zoekende leider’ voor in intieme kring. Als hoofd van familiebedrijf Durabrik en vader van drie zonen, wordt Joost dagelijks geconfronteerd met het belang van integer en gefundeerd leiderschap. Zijn persoonlijke ervaringen en inzichten pent hij neer om anderen te inspireren en te stimuleren in de ontluiking van hun leiderschapskwaliteiten. Zo bracht hij eerder het boek ‘De kwetsbare leider’ uit, waarin hij richtlijnen uitzette voor leidinggevenden over hoe kwetsbaarheid om te zetten in kracht en hoe ondernemingsplannen te concretiseren.

Het nut van zelfreflectie

Voor zijn 50ste verjaardag liet Joost zijn gejaagde leven 3 maanden achter en ruilde het om voor een voettocht richting Santiago de Compostella, 2600 km verderop. Het opzet van zijn Camino: tijd maken voor zelfreflectie en op zoek gaan naar de kern van het leven en van leiderschap. “Aanvankelijk leek het een onmogelijk idee om mijn kinderen en bedrijf zo lang achter te laten”, vertelt Joost Callens. “Maar niemand is onmisbaar en de Camino wandelen was iets wat ik al jarenlang wou doen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen baat heeft bij zelfreflectie en afstand nemen. Zelfreflectie houdt in dat men vanuit een metapositie naar zichzelf kijkt en zich de vraag stelt ‘wie ben ik écht’. Dit is bijzonder confronterend, maar de beste inzichten en ideeën vinden wel degelijk daar hun oorsprong.”

Er is maar één Joost

Tijdens zijn tocht ging Joost op zoek naar het antwoord op vier vragen: wat doe ik graag, waar ben ik goed in, waar kan ik voor betaald of erkend worden, en waar heeft de wereld nood aan. Daar waar deze vier samenkomen, noemt men in Japan de ikigai, de bestaansreden van de mens: de essentie waar passie, missie, beroep en roeping samenvallen. Deze kern vinden, vormt de sleutel tot een gezond en gelukkig leven, en maakt beter als mens en als leider. “Vroeger worstelde ik vaak met het idee dat ik verschillende persoonlijkheden had. Thuis was ik de Joost die vlot zijn kwetsbare kant kon laten zien, op het werk was ik de daadkrachtige Joost, en onder vrienden kon ik eerder mijn speelse kant tonen. Door na te denken over mijn kern, besefte ik dat er maar één Joost is voor elke situatie. Alles vloeit nu samen en de combinatie van kwetsbaarheid, speelsheid en daadkracht vormt een unieke motor voor leiderschap”, legt Joost uit.

Tochtgenoten als inspiratiebron

Tijdens zijn voettocht nodigde Joost familieleden, vrienden, kennissen en collega’s uit om een deel van de tocht met hem mee te wandelen, aangezien elke ontmoeting en elk gesprek hem iets bijbrengt. Ook het voltallige directieteam van Durabrik stapte enkele dagen mee. “We vergezelden Joost op het laatste deel van zijn tocht. In deze unieke setting konden we heel openhartig met elkaar praten over de afgelopen maanden en over hoe we de toekomst zien”, vertelt Bie De Backer, HR-directeur bij Durabrik. “Iedereen kreeg de kans om zijn verhaal te doen”, vult Joost aan. “Investeren in groepsdynamica is, samen met investeren in persoonlijke groei, een van de meest waardevolle investeringen die je in een organisatie kunt doen. Wanneer ik me nu dreig te verliezen in de dagelijkse werkdruk, denk ik terug aan de unieke groepsdynamica van toen, en probeer ik van daaruit te handelen.”

In the end, it’s all about love

Aan het einde van de Camino kwam Joost tot een besluit: leiderschap, dat is liefde. Liefde voor een ander, liefde voor de wereld, en liefde voor zichzelf. “Een leider draagt de verantwoordelijkheid om verbondenheid en dankbaarheid uit te stralen, want enkel dan zullen werknemers zich gewaardeerd voelen, optimaal presteren en voor elkaar door het vuur gaan. Leiderschap is daadkracht. Dat wil zeggen verantwoordelijkheden opnemen en beslissingen durven nemen, in combinatie met kwetsbaarheid, zijnde handelen vanuit liefde en zorg”, besluit hij. Joost Callens hoopt met ‘De zoekende leider’ iedereen te inspireren die meer leiding wil nemen over het eigen leven, zowel privé als professioneel.

Dit vind je vast ook interessant!