Zo haal je maximaal voordeel uit de oriëntatie van je huis

Tips & tricks

Zonlicht is goed voor ons mentaal en fysiek welzijn. Als de indeling van je woning goed is afgestemd op de oriëntatie van de zon, wordt iedere ruimte een comfortabele plek. Een die je bovendien op de meest efficiënte manier kan verwarmen en koelen.  

Volg het draaien van de zon

Laat de zon je leefritme volgen. Ruimtes die je ’s ochtends nodig hebt, zitten idealiter aan de oostkant. Kamers waar je voornamelijk ’s avonds vertoeft, komen in het westen van de woning. Zo word je in de slaapkamer wakker met de zon op je snoet, laat je de woonkamer en de keuken overdag baden in het licht en geniet je ’s avonds in de tuin van de zonsondergang. Een tweede belangrijke vuistregel is om je huis open te maken naar het zuiden en gesloten naar het noorden.

Noord

De noordkant van je woning is zonder twijfel de koudste en de donkerste kant van het huis. Daar vind je dus best de ruimtes waar minder geleefd wordt. Denk aan de berging, technische ruimte, garage en het toilet. Ook trappen en gangen zijn geschikt voor een noordelijke oriëntatie. Om de beperkte natuurlijke warmte optimaal te benutten, is een gesloten constructie met slechts enkele kleine ramen hier de beste optie.

Oost

Een oostelijke oriëntatie is ideaal voor de slaapkamers. ’s Morgens sta je op met de zon op je gezicht, ’s middags en ’s avonds valt er minder licht binnen en zakt de temperatuur wat. Zo is de kamer donker en koel wanneer je gaat slapen. Perfect voor een goede nachtrust, en zeker voor die van baby’s en kinderen.

Zuid

De woonkamer en keuken zijn dan weer het best op zijn plek aan de zuidkant. Hier slorp je het meeste zonlicht op. Ook grote raampartijen richt je best op het zuiden. De zon doet de temperatuur achter het glas oplopen. Ideaal in de winter, want je zal de verwarming minder hoog moeten zetten. In de zomer is het andere koek, want dan wil je natuurlijk net de koelte in huis zo veel mogelijk bewaren. Hier voorzie je best rolluiken of screens om de hitte zo goed mogelijk buiten te houden.

West

In de ruimtes met een westelijke oriëntatie geniet je van de middag tot zonsondergang van de zon. Je eetkamer, kantoor of studeerkamer zijn hier dus perfect gelegen. Ook voor de tuin is een westelijke oriëntatie een goed idee. Houd bij de keuze van je planten wel rekening met grote temperatuurverschillen in de zomer en de winter.

Duurzaam gebruik van de zon

Bij de bouw van onze Durabrik-woningen houden we maximaal rekening met het draaien van de zon, zodat jij optimaal van natuurlijk licht en warmte kan genieten. Met een goede oriëntatie kan je bovendien ook energie besparen. Als er langer natuurlijk licht binnenvalt, hoeven de lampen minder snel aan en kan je de verwarming gerust enkele graden lager zetten. Voordelig voor je portemonnee én voor het milieu. Om echt alles uit de zon te halen, leggen wij op al onze woningen zonnepanelen. Die nemen het meeste zonlicht op als ze onder een hoek van 15° tot 50° liggen en gericht zijn op het zuidoosten of het zuidwesten. Verbruiken doe je best wanneer de zon op z’n hoogst staat.

 
De slimme oriëntatie van Durabrik

Om je optimaal comfort te garanderen, besteden we bij de bouw van onze woningen voldoende aandacht aan de geschikte oriëntatie. Benieuwd naar onze projecten?

Ontdek onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!