Wat is het verschil tussen sleutel-op-de-deur en prefab?

Tips & tricks

Je hebt vast al gehoord over prefab-woningen en sleutel-op-de-deur bouwen. Soms worden deze begrippen door elkaar gehaald, maar het zijn wel degelijk twee verschillende concepten. Wat dan precies het verschil is tussen beide lees je in dit artikel.

 

Wat is prefab?

Prefab is een bouwtechniek waarbij grote onderdelen van je huis – bijvoorbeeld kant-en-klare muren met de ramen er al in – op voorhand gefabriceerd worden in een fabriek en vervolgens naar de bouwplaats vervoerd worden om daar in elkaar gezet te worden. Je hebt dus uitzonderlijk vervoer, een kraan en een goed toegankelijke bouwplaats nodig om prefab te kunnen bouwen.

Wat is sleutel-op-de-deur?

Sleutel-op-de-deur is geen techniek, maar eerder een aanpak waarbij één partner het hele bouwproces coördineert, van eerste ontwerp tot instapklare woning. Muren en dak worden gewoon ter plekke op de bouwwerf gemaakt.

 

prefab woning
sleutel-op-de-deur woning

 

Concepten met mooie voordelen

 

Beide concepten hebben een pak voordelen. Bij prefab gaat het bouwen op de werf zelf supersnel vooruit. Bovendien heb je best veel keuze qua stijl en afwerking en de luchtdichtheid van je huis zit goed (= voordelig voor je energiefactuur). Een nadeel: eens de bouwelementen geprefabriceerd zijn, kan je achteraf nauwelijks nog iets aanpassen. Er kan zelfs geen elektriciteitskabel meer bij. Je moet dus op voorhand heel goed weten wat je wil.

Op dat vlak biedt een sleutel-op-de-deur-woning zoals Durabrik veel meer flexibiliteit: je kan je huis veel beter afstemmen aan je persoonlijke behoeften. Ook op vlak van interieur.

Het allergrootste voordeel van sleutel-op-de-deur bouwen is echter dat je je niets hoeft aan te trekken van het hele bouwproces. Bouwvergunning aanvragen, architect zoeken, offertes vergelijken, werf coördineren en aannemers opvolgen: het gebeurt allemaal door één partner die je vaste aanspreekpunt is. Nog meer voordelen van sleutel-op-de deur vind je hier.

 

Interesse in een sleutel-op-de-deur-woning?
Ontdek onze nieuwste bouwprojecten.

Dit vind je vast ook interessant!