Typische kenmerken van een landelijk interieur

Tips & tricks

Karakter en naturelle charme. Zo kan je een landelijk interieur het best samenvatten. “Een landelijk interieur vertelt een verhaal”, zegt interieuradviseur Soetkin. “Een warm en authentiek verhaal over zowel de soberheid als de rijkdom van de natuur, met af en toe een flinke knipoog naar het verleden.” Deze kenmerken vind je altijd in een landelijk interieur terug.

1. Natuurlijke materialen

In een landelijk interieur komen alle texturen uit de natuur samen. “Rustiek hout en ruw linnen, maar evengoed zachte wol en gladde natuursteen. Deze variatie aan materialen brengt op zichzelf al afwisseling in je interieur zodat je het voor de rest sober kan houden.” Een materiaal dat de laatste tijd ook opnieuw opduikt, recht uit de jaren tachtig, is rotan. “Het wordt gebruikt voor manden uiteraard, maar ook in lampen of de rugbekleding van een stoel.”

2. Luxueuze accenten

“Aan de ene kant is een landelijk interieur sober en rustig, maar hier en daar zie je er toch ook de rijkdom van de natuur in terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan blauwe hardsteen of een lookalike. Ook een rustieke houten tafel of een antieke kast geven je interieur een luxueuze touch.”

3. Aardse kleuren

Het basis kleurenpallet van een landelijk interieur is warm en harmonieus. “We werken vaak met aardse tinten. Gebroken wit, beige, zand- en leemkleuren keren terug op de muren, de vloer, in het meubilair en de accessoires. Natuurlijk mag hout niet ontbreken. Er zijn zoveel soorten en kleuren beschikbaar, elk met een eigen sfeer en uitstraling, dat je altijd wel een kleur vindt die mooi bij je kleurenpallet past.”

4. Accessoires met een verhaal

In een voor de rest sober, landelijk interieur mag je gerust een opvallend meubel of accessoire integreren, vindt Soetkin. “Heel vaak zijn dat stukken met een geschiedenis: een oude klok in de keuken, een antiek dressoir in de living of een spiegel met verweerd effect in de inkomhal roepen een nostalgische en gezellige sfeer op.” In de badkamer gebruikt Soetkin wel eens een stuk van een houten ladder als handdoekrekje en gerecupereerde kistjes zijn een goed alternatief voor kasten.

 

5. Niet te clean

Net als de natuur is een landelijk interieur zelden strak en clean: ronde en ovalen vormen halen de bovenhand op rechte lijnen. “Het is een interieur dat leeft en waar in geleefd wordt. Een houten tafel met noesten en nerven die de sporen draagt van veel gezellige maaltijden, of een mooi dienblad met een wijnkring op, dat kan allemaal. In de keuken mag je ook gerust je kruiden en potten etaleren.”

Wil je graag es binnenkijken bij een landelijk interieur?

Neem samen met onze bouwadviseur een virtueel kijkje in onze kijkwoning in Varsenare.

Onze kijkwoning in Varsenare >>

Dit vind je vast ook interessant!