Op zoek naar de juiste lening

Lifestyle

De meeste mensen kunnen niet zomaar een huis of appartement kopen met hun eigen geld en moeten een woonkrediet aangaan. Maar welke lening is nu het meest geschikt voor jou? En waar moet je op letten?  

Vuistregel: wees realistisch

Wie de totaalprijs van een woning berekent, komt meestal tot de conclusie dat hij of zij op zoek moet naar een woonkrediet. En dat er de komende jaren dus elke maand een lening zal moeten worden afbetaald.

Cruciaal is om de impact van die maandelijkse leninglast realistisch in te schatten. Daarom hanteer je best de vuistregel dat hoogstens 1/3 van je inkomsten naar de afbetaling van je lening mag gaan. Zodat er nog voldoende overblijft voor andere maandelijkse uitgaven en je gezinsbudget niet te veel onder druk komt te staan.


Wat bepaalt de maandlast van je lening?

Bij het kiezen van een woonkrediet heb je op voorhand best een goed idee van hoeveel je elke maand zal afbetalen. Deze maandlast hangt af van:

  1. het bedrag dat je leent
  2. de termijn waarop je leent
  3. de rentevoeten (goed nieuws: die staan momenteel erg laag!)

Het is logisch dat hoe meer je leent, hoe meer je zal moet terugbetalen. Je kan de maandlasten laag houden door de aflossing van je lening te spreiden over een langere looptijd van bijvoorbeeld 25 of zelfs 30 jaar. Doorgaans mag je niet meer lenen dan 90% van de totaalprijs van de woning.

 

Welke leningen zijn er?

Rentevoeten gaan in de loop der jaren op en neer. Jij bepaalt of je deze schommelingen meeneemt in je lening of niet. Bij een lening met vaste rentevoet ben je zeker dat de rente hetzelfde blijft over de hele looptijd. Een lening met variabele rentevoet begint doorgaans aan een lagere rentevoet, maar die kan tijdens de looptijd veranderen en je maandlast omhoog (of omlaag) doen gaan. Een accordeonlening ten slotte werkt ook met een variabele rentevoet maar in plaats van je maandlast te verhogen als de rentevoet stijgt, wordt de looptijd van je lening verlengd.

Het buitenbeentje

Wanneer je nog een hypotheeklening lopen hebt voor je oude woning, is het wellicht moeilijk om er nog een tweede bij te nemen voor de aankoop van je nieuwe huis. Zolang de verkoop van je oude huis niet rond is, kan een overbruggingskrediet je voor een korte tijd financiële ademruimte geven.


Bij wie sluit ik mijn woonkrediet af?

Traditioneel schuimen mensen verschillende banken af om de beste voorwaarden te krijgen voor hun woonkrediet. Je wordt dan goed begeleid om de juiste keuzes te maken, maar het is ook een tijdrovende bezigheid. Je kan ook een kredietmakelaar inschakelen om het aanbod van verschillende banken te vergelijken.

 

Moet ik ook een schuldsaldoverzekering nemen bij mijn bankier?

Heel wat banken geven je een korting op je lening als je ook de schuldsaldoverzekering bij hen neemt. Al lijkt dat aanbod op het eerste gezicht aantrekkelijk, hap toch beter niet zomaar toe. Want soms is je schuldsaldopremie zo duur, dat het voordeel op je lening helemaal verdwijnt. Je bent helemaal vrij om bij andere aanbieders, zoals verzekeraars, een goedkopere schuldsaldoverzekering te onderschrijven.

 

Wikken en wegen

Een woonkrediet kiezen doe je niet lichtzinnig. Bekijk goed wat voor jou haalbaar is en neem de formule die daar het best bij aansluit. Laat je goed adviseren door specialisten

 

Check het totaalbudget voor een nieuwbouwwoning.

Zo weet je ook meteen hoeveel je moet gaan lenen en welk woonkrediet het meest geschikt is.

budget van een nieuwbouwwoning

 

Dit vind je vast ook interessant!