Lenteschoonmaak? Doe het met de KonMari-methode

Tips & tricks

Voel je met de prille lente in de lucht de behoefte om je huis grondig op te ruimen? Probeer dan dit jaar eens de KonMari-methode voor je lenteschoonmaak. De tips van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo maken je gelukkig, zo beweert zij zelf. Ontdek of dat echt zo is met deze 5 opruimtips.

1. Weggooien

De eerste stap in de KonMari-methode is dat je spullen weggooit. En daarbij moet je best drastisch en streng zijn voor jezelf. ‘Dat keukenhulpje kan ik later nog nodig hebben’ of ‘dat kleedje past me misschien binnenkort opnieuw’ zijn geen excuus. Alleen als iets je een blij gevoel geeft mag je het houden. Vind je het moeilijk om bepaalde spullen zomaar weg te gooien, maak er dan iemand anders blij mee of breng ze naar de kringloopwinkel.

2. Opruimen per categorie

Meestal ruimen we kamer per kamer op. Met als gevolg dat je net je kleerkast hebt geordend, dan in de badkamer of een sporttas nog een stapeltje kleren vindt en opnieuw kan beginnen. Volgens Marie Kondo ruim je beter op per categorie: dus gooi alle kleren, boeken of papieren van zolder tot kelder in één keer bij elkaar, spreid ze uit over de grond en beslis dan wat weg mag. Veel efficiënter.

3. Organiseren

Opruimen wil niet zeggen: alles gewoon in een kast gooien, uit het zicht. Ook laden en kasten moet je netjes organiseren. Gebruik kleine bakjes of dividers en ‘ouw je kleren mooi op.

4. Herhalen

Maak van opruimen een routine. Het creëert ruimte in je huis en rust in je hoofd.  En als je het elke dag of elke week consequent bijhoudt, is het ook zo gebeurd.

Als het goed is, ben je na je lenteschoonmaak alleen nog maar omringd door je lievelingsspullen. Het hoeven er niet veel te zijn, maar je wordt er wel helemaal zen van. Proberen maar!

Dit vind je vast ook interessant!