Leer vlot ondergronds parkeren in 5 stappen

Tips & tricks

Het is best handig wanneer je appartement een ondergrondse parkeergarage heeft. Toch knappen veel mensen af op het idee om daar te moeten parkeren. Onterecht, want met een goed bouwconcept en deze 5 tips rij je gezwind je ondergrondse parkeerplaats in.

Voordelen van ondergronds parkeren

Ondergronds parkeren in de parkeergarage van je eigen appartement biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Je hoeft nooit nog een plekje te zoeken langs de drukke straat en je auto staat altijd beschermd tegen weer en wind. Ook jij houdt het droog wanneer je boodschappen uitlaadt terwijl het buiten regent. Achterwaarts parkeren is het handigst, omdat je dan meer ruimte en overzicht hebt en ook snel en gemakkelijk weer wegrijdt.

Parkeerangst!

En toch breekt het angstzweet je uit als je er alleen nog maar aan denkt hoe je je wagen achterwaarts in zo’n vakje moet manoeuvreren. Wees gerust: je bent niet de enige die plots alle ruimtelijk inzicht kwijt lijkt te zijn en er tien minuten over doet om - min of meer recht - in te parkeren naast de auto van de buurman.

“Veel mensen zijn het alleen gewend om vanop hun oprit gewoon rechtdoor in hun garage te rijden. Een inrit naar beneden en achterwaarts parkeren tussen andere auto’s, dat is nieuw en schrikt af”, weet Marc Andries, sales manager bij Durabrik. “Bovendien zitten vooral senioren vaak nog met het beeld in hun hoofd van de lage en te smalle parkings die veertig jaar geleden in onze steden gebouwd werden. Dat beeld klopt echter niet met hoe moderne ondergrondse parkings er tegenwoordig uit zien.”

Nederlandse normen

Tegenwoordig worden ondergrondse parkings gebouwd naar Nederlandse normen (omdat er geen Belgische bestaan). “Er gelden regels voor de hellingsgraad en de breedte van de inrit, voor de breedte van de gangen en van de parkeerplaatsen. Hoe smaller de gangen, hoe breder de parkeerplaatsen moeten zijn. Ook als er een muur of pilaar staat, is de parkeerplaats breder zodat je altijd vlot kan indraaien. We gebruiken bovendien vaak hulpmiddelen. Ribbels op de helling helpen de bewoners om op het juiste moment af te draaien. Spiegels zorgen voor een beter overzicht. Dat stelt de bewoners op hun gemak. Na een tijdje hebben ze die hulpmiddelen helemaal niet meer nodig en is ondergronds parkeren een routine geworden.”

 

Oefening baart kunst

Parkeerangst verdwijnt ook nadat je een paar keer deze 5 simpele stappen hebt ingeoefend om achterwaarts te parkeren in het vak naast een geparkeerde auto.

  1. Rijd voorbij de lege parkeerplaats terwijl je 1,5 meter afstand houdt tussen dat vak en de zijkant van je auto.
  2. Stop wanneer je in het kleine hoekje van je zijraam de koplamp aan de bestuurderszijde ziet van de auto waar je naast wil gaan parkeren.
  3. Kijk over je schouders en check in al je spiegels of de kust veilig is voor voetgangers en auto’s.
  4. Draai je stuur helemaal over terwijl je langzaam achteruit rijdt.
  5. Stuur pas terug wanneer je auto bijna recht staat tussen de lijnen van het vak. Om je wielen helemaal recht te krijgen, moet je het stuur 2x ronddraaien. 

Bekijk het instructiefilmpje!

Wil jij vlot achterwaarts parkeren in de ondergrondse parkeergarage van je appartement?

Bekijk dit instructiefilmpje.

Dit vind je vast ook interessant!