Keukeninspiratie: 7 verschillende werkbladen

Tips & tricks

Je werkblad heeft een prominente plaats in je keuken. Het moet dus mooi zijn, maar ook tegen een stootje kunnen. Om het werkblad te vinden dat perfect bij jou en de stijl van je keuken past, hou je best rekening met drie factoren: materiaal, design en budget. Op basis daarvan zetten we de verschillende materialen voor jou op een rijtje.

werkblad-laminaat

Laminaat

Laminaat is de meest budgetvriendelijke optie uit het rijtje. Het is in veel kleuren en motieven verkrijgbaar, zodat je je keukenblad volledig kan aanpassen aan je persoonlijke smaak en de stijl van je keuken. Het is een erg onderhoudsvriendelijk materiaal met een krasvrije toplaag. Opgepast met warme potten en pannen. Laminaat is niet erg hittebestendig.


Blauwe hardsteen

Ook blauwe hardsteen is een natuursteen. De steen geeft een erg rustieke uitstraling aan je keuken, maar is vlekgevoeliger dan gepolijste graniet. Het is een mooi en uniek materiaal dat je erg fijn kan afwerken. Ook hier is het onderhoud belangrijk. Als je het werkblad regelmatig inwast met zachte zeep en warm water, zal de steen na enkele jaren verzadigd zijn en minder snel vlekken krijgen.


mape-volkern-keukenwerkblad

Volkern

Volkern lijkt op laminaat, maar bestaat uit meerdere lagen die op elkaar geperst zijn. Daardoor is het nog beter bestand tegen stoten, krassen en slijtage, maar is het ook wat duurder dan laminaat. Volkern is onderhoudsvriendelijk en ideaal om een extra dun werkblad van te maken. Een topmateriaal dus als je van een strak design houdt!


Solid surface

Solid surface is een duurzame en onderhoudsvriendelijke kunststof die naadloos verlijmd kan worden. Perfect dus voor grotere oppervlakken en als je je werkblad en spoelbak naadloos in elkaar wil laten overlopen. Het is daarnaast goed bestand tegen vocht, vlekken en zuren. Het nadeel is dat het best prijzig is en niet zo hitte- en krasbestendig.


werkblad-composiet

Composiet

Dit materiaal bestaat uit een samenstelling van kwartsgranulaten, kunststof en harsen. Het is bijzonder sterk, waterdicht en kan goed tegen krassen, vlekken en zuren. Het is bovendien super makkelijk in onderhoud en daardoor heel hygiënisch. Een nadeel is dat het erg warmtegevoelig is. Qua prijs en uitzicht lijkt het erg op natuursteen. Alleen zijn hier veel meer kleuren en uitvoeringen mogelijk.


Keramiek

Keramiek wordt industrieel vervaardigd uit op hoge temperaturen gebakken vloeibaar glas, porselein en kwarts. Het is hitte- en vlekbestendig, erg onderhoudsvriendelijk en er is een ruime keuze aan kleuren en diktes. Je kan het dus perfect aan jouw smaak aanpassen! Een nadeel is wel dat het zich in de hogere prijsklasse van de keukenbladen bevindt.


werkblad-keuken-graniet

Graniet

Wil jij graag een luxueuze keuken? Dan is een granieten werkblad met zijn unieke kleur en tekening een uitstekende optie. Het materiaal wordt in blokvorm ontgonnen uit de natuur, versneden tot platen en gepolijst. Daardoor wordt het minder poreus en minder vlekgevoelig. Graniet is daarnaast erg hitte-, kras- en zuurbestendig. Je kan zelf kiezen voor een glanzende, matte of ruwe versie. Een goed, regelmatig onderhoud is nodig als je lang van je granieten werkblad wil genieten. Er hangt wel een prijskaartje aan vast: per vierkante meter tel je al snel enkele honderden euro’s neer.


Nog wat keuzestress voor je keukenblad?

Check dan zeker de keukens in onze kijkwoningen voor inspiratie.

Ontdek onze kijkwoningen

Dit vind je vast ook interessant!