Home office: vind het perfecte plekje in huis!

Tips & tricks

Samen met een pak andere mensen hebben we er onze eerste weken verplicht thuiswerken op zitten. Heb je nog niet helemaal je draai gevonden? Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rijtje.

Je kan natuurlijk om het even waar je laptop neerplanten en aan de slag gaan, maar het loont de moeite om een vast plekje te zoeken en het leuk in te richten. Een echte home office helpt je om productiever te werken én om werk en privé toch een beetje gescheiden te houden.

Creëer je eigen (aparte) werkplek

Een werkruimte die gescheiden is van je leefruimte is uiteraard ideaal. Je doet de deur dicht en je bent ‘op het werk’ om enkele uren geconcentreerd aan de slag te gaan en ongestoord videogesprekken te doen. Na je werkdag laat je je spullen gewoon liggen en de volgende dag zie je meteen waar je gebleven was.

Wat als een aparte werkplek niet lukt?

Het is natuurlijk niet altijd haalbaar om in je huis een aparte werkplek te vinden. Zeker niet wanneer – zoals nu – ook je partner thuiswerkt en je kinderen hun stek opeisen. Wees creatief! Misschien is er op de overloop wel ruimte voor een kleine tuintafel (sommige mensen gebruiken tijdelijk zelfs hun strijkplank!). Of vind je op zolder een rustig plekje. Je kan ook vanuit je zetel werken met een bijzettafeltje naast je voor je spullen. Of aan het keukeneiland een hoekje inrichten. Als je consequent voor je werk op dat plekje gaat zitten, dan weten je brein én je huisgenoten dat je aan het werk bent.

  • Kies bij voorkeur een ‘verloren’ plekje waar je gezinsleden niet voortdurend moeten passeren.
  • Maak je ‘bureau’ op een plaats waar je liefst maar één keer per dag moet opruimen. De eettafel is daarom bijvoorbeeld minder geschikt.
  • Heb je nog ergens een rolkastje staan? Gebruik het om je werkplek mee af te bakenen. En om spullen op te bergen natuurlijk…

Wat je zeker nodig hebt in je home office

  • Zoek een plek met goed internet.
  • Installeer een verlengkabel zodat je je laptop comfortabel kan gebruiken.
  • Zet een koptelefoon op om je zo goed als mogelijk af te sluiten van je omgeving.
  • Geniet als het kan zo veel mogelijk van natuurlijk licht.
  • Zicht op een streepje groen of een strook blauwe lucht stimuleren je creativiteit.
  • Kan je je spullen ’s avonds niet laten liggen, stop dan alles netjes in een box en je hebt het de volgende dag snel weer bij de hand.
Nu je een geschikt plekje in huis hebt gevonden, kan je beginnen nadenken over de gezellige inrichting ervan!

Dit vind je vast ook interessant!