Hoe maak ik mooie interieurbeelden met mijn smartphone?

Tips & tricks

Je vindt het plezant om op Instagram sfeervolle interieurs te spotten. Maar zelf lukt het je niet om je interieur goed op beeld vast te leggen. In dit artikel deelt fotografe Nathalie Jolie met jou haar tips voor mooie interieurbeelden.  

Zo begin je eraan

Je hebt helemaal niet veel voorbereiding nodig om aan de slag te gaan, zegt Nathalie. “Stel de camera-app van je smartphone in op HDR voor een mooie belichting, schakel de flits uit en maak de lens schoon. Om ervoor te zorgen dat je foto’s recht zijn, moet je smartphone evenwijdig staan met de vloer. Daarvoor kan je een statief of gimbal gebruiken of, als je dat niet hebt, je telefoon tegen iets stevigs aan zetten op een rechte ondergrond.”

Do’s & dont’s

  • Fotografeer bij natuurlijk daglicht en ga bij voorkeur tegenover of naast een raam staan zodat je optimaal kan profiteren van het licht.
  • Verplaats je door de ruimte tot je de leukste hoek gevonden hebt.
  • Plaats je smartphone lager dan je ogen, bijvoorbeeld op 1 meter hoogte van de vloer.
  • Focus voor een mooie compositie op een opvallend stuk in je interieur: een deur, een schilderij of een voorwerp dat je eruit wil laten springen.
  • Ga zo ver mogelijk achteruit en neem de foto ‘breed’. Nadien kan je het beeld nog bijsnijden met een app.
  • Gebruik echter geen panoramastand want die vervormt je interieur.

“En voor de rest zijn er geen dingen die niet mogen. Alles kan zolang jij het resultaat maar mooi vindt. Wees creatief!”

Het perfecte licht

“Maak geen gebruik van de flash van je smartphone. Het licht dat hierdoor geprojecteerd wordt, zal je interieur niet mooi doen uitkomen. Gebruik bij voorkeur natuurlijk licht. Heb je het fotograferen wat in de vingers, dan kan je ook spelen met schaduwen. Soms moet je creatief zijn en bijvoorbeeld reflecties opvangen. Of lampen en kaarsen aansteken. Je kan ook een halogeenlamp of een zaklamp gebruiken om je foto’s een bepaalde sfeer te geven..”

Liggend of staand

“Voor je Instagram Stories gebruik je best vertikale interieurbeelden, maar voor je feed maakt het niet uit. Je zal je foto sowieso moeten bijsnijden tot een vierkant formaat.”

Welke handige apps bestaan er om je foto’s te bewerken?

“De apps die ik het vaakst gebruik zijn Lightroom, VSCO, Unfold en StoriesEdit. Met Lightroom kan je je foto rechttrekken, bijsnijden en de belichting aanpassen. Dat kan ook met VSCO, waarin je bovendien enkele leuke filters krijgt. In de betalende versie kan je manueel foto’s nemen om meer controle te hebben over je apparaat en om zelf de opening en snelheid te bepalen. Erg  handig als er weinig natuurlijk licht is bijvoorbeeld. Unfold en StoriesEdit ten slotte zijn met hun filters en lay-outopties erg leuk om stijlvolle stories te posten.”

om meer controle te hebben over uw apparaat en om zelf de opening en snelheid van uw apparaat te bepalen

En tot slot, hoe kan je er nu voor zorgen dat je interieurposts eruit springen op Instagram?

“Daarvoor moet je eerst en vooral goed rondkijken en stelen met je ogen. Volg design- en interieuraccounts die je leuk vindt en test uit waar je je eigen accenten kan leggen. Op basis van de likes zie je meteen welke beelden mensen mooi of origineel vinden. Ook de manier waarop je foto’s post, kan een verschil maken. Wissel bijvoorbeeld een interieurbeeld af met een detailfoto, of post eens reeksen in dezelfde kleurtinten. Je kan een bepaald detail ook elke keer laten terugkomen of dag- en nachtbeelden afwisselen. Vind een originele manier van posten en voor je het weet heb jij je eigen stijl op Instagram.”

Wil je nog meer inspiratie?

Vind via de knop hieronder alvast enkele interieurbeelden van Durabrik.

ontdek onze kijkwoningen

Dit vind je vast ook interessant!