De voordelen van een goede buur

Tips & tricks

Vriendelijke buren vormen een grote plus van een nieuwe woning, dat weten ook Rens en Lynn uit Knokke. Want het is waar wat ze zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend. Je buren kunnen bij wijze van spreken je redder in nood zijn en je het leven een pak aangenamer maken. Ontdek hier wat goede buren voor jou kunnen betekenen en hoe je jullie band nog sterker kan maken.

Tip 1: eenvoudig materiaal uitwisselen

Misschien zijn jouw buren wel erg handige Harry’s en Harriëttes en hebben ze een tuinhuis vol gereedschap. Ideaal om eens een kijkje te nemen als jij in jouw tuin aan de slag gaat. Zo hoef je al dat materiaal niet zelf aan te schaffen. Vraag hen natuurlijk ook wat jij aan hen kan lenen. Misschien heb je wel veel speelgoed voor de kinderen in huis of ben je een hobbykok met kasten vol kook- en bakmateriaal. Maak je buren én jezelf blij: jij gebruikt hun grasmachine, zij jouw deegrol. En er zijn vast nog meer spullen die jullie aan elkaar uit kunnen lenen.

Tip 2: een extra voorraadskast

Je kent het wel, je bent net aan je pannenkoekenbeslag begonnen en komt tot de vaststelling dat je geen eieren meer hebt. Lap! Gelukkig zijn er de buren… Gewoon even aanbellen en je kan verder met de pannenkoekenbak. Gemakkelijk zo’n extra voorraadkast naast de deur. En niemand die raar opkijkt als je even in badjas en pantoffels over straat loopt.

Tip 3: om de beurt de kinderen naar school brengen

Misschien gaan jouw kinderen en die van de buren wel naar dezelfde school. Heb je er dan al eens aan gedacht om een beurtrol af te spreken? Samen met de fiets, te voet of met de auto veilig van en naar school. Zo hoef je je alvast een paar dagen per week geen zorgen te maken of de kinderen op tijd op school geraken en jij op tijd op kantoor. Klinkt goed, toch?

Tip 4: kinderoppas naast de deur

Moet je nog dringend een boodschap doen of kan je wel eens een avondje quality time met je partner gebruiken? Vraag aan de buren om te babysitten. Of hou elke maand eens een logeerpartijtje. De ene keer bij jou en de andere keer andersom. Zo hebben jullie ook op regelmatige basis het kot voor jezelf. En wie is er nu geen fan van een sleep-over?

Tip 5: samen sporten

De motivatie om te sporten is soms ver te zoeken. Wie weet vind je wel in je buurvrouw of -man de perfecte sportpartner. Zo kunnen jullie samen afspreken om te gaan wandelen, lopen, fietsen of work-outs te doen in de tuin. Omdat je maar een deur verder moet, is de drempel minder hoog dan wanneer je in je eentje tien kilometer moet fietsen om nog maar aan de voordeur van de fitness te geraken.

Tip 6: de straat opvrolijken

Wat is er toffer dan een kleurrijke straat inrijden? Trommel je buren op om samen planten en bloemen op straat te zetten en schakel de kinderen in om wat kleur op de stoep aan te brengen. Dat is leuk thuiskomen!

Tip 7: samen tuinieren

Haal samen de Bartel Van Riet in jullie naar boven om een gemeenschappelijke moestuin aan te leggen. Misschien heeft die buur van jou wel echte groene vingers en tovert hij in één, twee, drie courgettes, tomaten en pompoenen in den hof. In een moestuin steek je al snel heel wat tijd, als je het goed wil doen toch. Maar als je er samen aan werkt, vermindert het onderhoudswerk en kan je heel het jaar door genieten van verse groenten, fruit en kruiden.

Tip 8: samen een buurtfeest organiseren

Ken jij nog niet alle buren? Dan weet je wat je te doen staat! Organiseer een buurtfeest, waar iedereen een kleine persoonlijke bijdrage levert. Je leert er vast heel wat nieuwe mensen kennen en komt talenten van je buren te weten die je nooit voor mogelijk had geacht.

 

Nog een laatste tip als afsluiter: de laatste vrijdag van mei is het de Dag van de Buur. Het ideale moment om je buren eens in de bloemetjes (of in de taart) te zetten. Als bedanking om zo’n goeie buur te zijn of gewoon als kennismaking.

 

Schrijf je in voor de Open Wervendag op 30 mei

Nu je weet hoe belangrijk goede buren zijn, wil je vast en zeker de buurt van je toekomstige woning al even ontdekken. Kom dus zeker naar de Open Wervendag om onze lopende projecten te bekijken.

Open Wervendag

Dit vind je vast ook interessant!