De 5 meest gemaakte interieurfouten

Tips & tricks

Het interieur inrichten vinden de meeste mensen het leukste aan een nieuw huis. Beginnen met een lege kamer en er je eigen draai aan geven. Toch blijkt het vaak moeilijker dan het lijkt. Deze interieurkemels zien we geregeld terugkeren. Lees hier hoe je ze vermijdt.

Fout 1: proppen maar

Natuurlijk kan je gerust wat van je oude meubilair in je nieuwe huis plaatsen. Maar probeer niet per se alle meubels erin te proppen! Let erop dat het basisstuk in elke kamer qua verhouding klopt met de ruimte. Misschien moet je dus inderdaad een nieuw bed of een nieuwe zetel kopen. Daarna kan je aanvullen met je eigen meubels.

Fout 2: het perfecte Pinterest-plaatje

Dat je nieuwe en je oude meubels en spulletjes niet helemaal dezelfde stijl hebben, is niet erg. Integendeel. Vaak proberen mensen alle elementen in hun interieur volledig te matchen. Ze kopen bijvoorbeeld alles in dezelfde winkel, maken kussens in dezelfde stof als de gordijnen  en blijven braafjes binnen hetzelfde kleurenpallet. Zo krijg je wel het ideale Pinterest-interieur, maar dat wordt al gauw even saai als een hotelkamer. En probeer zo’n perfect plaatje maar eens te onderhouden als je kinderen in huis hebt… Niet alles in je interieur hoeft volmaakt te zijn: tenslotte is het jóuw plek, gemaakt voor jouw persoonlijkheid en jouw leven.

Fout 3: schreeuwlelijke verlichting

Een warm interieur wordt vanzelf kil met de foute verlichting. Vermijd dat alle licht van boven je hoofd komt en werk met laagjes. Eerst de basisverlichting in de vorm van dimbare spots bijvoorbeeld, en dan aanvullen met hanglampen, stalampen en leeslampjes om sfeer te creëren.

Fout 4: met de rug tegen de muur

We  hebben de neiging om een zetel of kast letterlijk met de rug tegen de muur te zetten. Omdat we denken dat we zo ruimte winnen. Het tegendeel is waar: door je meubels wat van de muur af te plaatsen of zelfs haaks, creëer je diepte en ruimtegevoel. Bovendien hoeft niet elke stoel of zetel perfect evenwijdig te staan met de muur. Door het meubel een kwartslag te draaien, breng je een leuke twist in je interieur.

Fout 5: open opbergruimte

Legplanken en open rekjes zijn leuk en luchtig, maar ze dreigen al snel overvolle verzamelplekken te worden. Zorg voor voldoende gesloten opbergruimte – manden, boxen, lades, kasten – zodat je je spullen daar kan opbergen in plaats van open en bloot in je interieur.

Onze interieuradviseurs toetsen jouw ideeën af en geven je tips voor een mooie inrichting van je interieur.

Dit vind je vast ook interessant!