5 tips om je keuken te onderhouden

Tips & tricks

Of je nu uren in je keuken staat of meestal simpel en snel kookt, je keuken blijft niet proper. Hoeft ook niet: je kan nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken. Met deze handige schoonmaaktips onderhoud je je keuken en blijft hij langer mooi.

werkblad onderhouden

Werkblad onderhouden

Afhankelijk van het materiaal vraagt je werkblad meer of minder onderhoud. Kunststof en composiet zijn het meest onderhoudsvriendelijk: gebruik gewoon een mild zeepsopje om vlekken weg te halen.

Een werkblad uit beton of uit natuursteen zoals marmer en blauwe hardsteen is delicater: vooral vlekken van wijn, cola, azijn en citroen zijn hardnekkig. Je moet je werkblad regelmatig impregneren met de juiste producten. Ook een houten werkblad behandel je best twee keer per jaar met onderhoudsolie. Graniet kan dan weer wel tegen cola- en wijnvlekken als het gepolijst is. Het is ook kras- en hittebestendig. Je mag er dus gerust een hete kookpot op zetten.

En dan heb je ten slotte nog dekton dat zeer goed vlek-, kras- en hittebestendig is, maar ook wel een hoger prijskaartje heeft.

 

Kookplaat onderhouden

Onderhoud kooplaat

Schoonmaken na elke kookbeurt is hier dé truc om minder te moeten schrobben. Voor een inductiekookplaat heb je alleen wat water, afwasmiddel en een microvezeldoekje nodig. Ook voor het schoonmaken van een keramische kookplaat kom je hiermee al een heel eind. Zijn de vlekken hardnekkiger, gebruik dan een schoonmaakproduct voor vitrokeramische platen of een product waar je ramen mee schoonmaakt. Hardnekkig vuil kan je ook voorzichtig wegkrabben met een schraper.

Een gasfornuis maak je proper met een schuurmiddel of water en wat wasmiddel. Kijk wel uit met schuursponsjes want die kunnen krassen maken. De roosters en de metalen plaatjes op de gaspitten krijg je schoon met heet water en Dreft of een sterkere ontvetter.

 

Vaatwasser onderhouden

Voor een frisse vaat maak je best regelmatig je vaatwasser schoon. Reinig de filters en de deurranden één keer per week. Laat je vaatwasser een keer per maand leeg draaien op een programma van minstens 65°. Je kan daarbij af en toe een vaatwasreiniger gebruiken, maar ook een kopje azijn werkt prima.

Oven onderhouden

Oven schoonmaken

Hardnekkige vlekken in de oven? Soda, citroen of azijn to the rescue! Zuig eerst de kruimels op met een kruimeldief of stofzuiger. Zet daarna een schaaltje met wat soda, citroen of azijn in de oven en verwarm op een hoge stand. Na tien minuten tot een halfuur haal je het schaaltje weg, laat je de oven even afkoelen en veeg je met een nat sponsje gemakkelijk alle vlekken weg. Voor het ovenraampje kan je gerust een glasreiniger gebruiken. Wist je dat er ook ovens met pyrolyse-functie bestaan? Een oven die zichzelf reinigt: als dat niet handig is!

Durabrik keuken Varsenare

Snelle actie

Een ongelukje in de keuken is vlug gebeurd. Meteen opruimen is het makkelijkst.

  • aangekoekte pan: los er een vaatwastablet in op en laat even staan zodat het vuil loskomt
  • vlek frituurvet: gebruik een azijnoplossing. Behalve op natuursteen!
  • kalkaanslag: gebruik azijn of kalkverwijderaar. Bij hardnekkige kalkaanslag: een halfuurtje laten weken.
  • olie op de vloer: strooi er zand over, daarna neemt de olie makkelijker op.

Kokerellen terwijl je keuken er piekfijn bij blijft liggen? Het is een illusie. Maar als je je keuken goed onderhoudt, blijft hij wel heel lang mooi.

Dit vind je vast ook interessant!