Tips & tricks voor het aantrekkelijk in beeld brengen van je woning

Lees hieronder tips om je woning te fotograferen voor verkoop

Als je een huis of appartement te koop zet, wil je het van z’n beste kant laten zien om zo veel mogelijk kandidaat-kopers over de vloer te krijgen. Fotograaf Filip Van Loock vertelt je zijn tips & tricks om je woning aantrekkelijk in beeld te brengen.

Bij huizen is het net als bij mensen: de eerste indruk bepaalt of je ze leuk vindt of niet. Daarom zijn goede foto’s zo belangrijk als je je huis of appartement te koop zet. Ze laten je huis eruit springen op immosites, brengen de troeven in beeld en oefenen zo een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Neem dus je smartphone of camera en ga aan de slag.

Hoog bezoek

Voor je aan het fotograferen slaat, moet je eerst je huis op orde brengen, zegt Filip. “Alsof je de eerste keer je toekomstige schoonouders op bezoek krijgt… Maak het keukenaanrecht leeg, hang kleren in de kast, trek de plaid recht en ruim de salontafel op. Komen er planten of een boeket in beeld, zorg dan ze er fris en verzorgd uit zien.”

No flash                                                 

“Absoluut ‘not done’ is je flits gebruiken om je interieur te fotograferen. Hij weerkaatst in alles wat blinkt en belicht alleen de voorgrond. Daardoor verdwijnen alle diepte en ruimtegevoel uit je interieur. En dat wil je als verkoper natuurlijk niet.”

Groot uitpakken? Beter niet

“Mensen willen vaak per se een volledige kamer in beeld brengen en gebruiken dan een groothoek (technisch: 24 mm of kleiner). Dat doe je nochtans beter niet. De lens vervormt het beeld en doet de ruimte groter lijken. Dat is heel ontgoochelend voor de kandidaat-kopers die nadien live in je woonkamer staan. Een beetje zoals het zwembad van je hotel dat op de website veel groter leek dan in het echt. Krijg je een ruimte niet volledig in beeld, dan is het beter om gewoon sfeerbeelden te maken van de leukste hoekjes.”

Zwevende lijnen

“Zorg dat alle verticale lijnen in je interieur ook op beeld mooi recht staan. Bij de instellingen van de meeste smartphones kan je een raster instellen dat je helpt om ‘rechte’ foto’s te nemen.”

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

“Ik vind het persoonlijk heel storend als er bij dit soort interieurbeelden mensen (half) in beeld komen in het spiegelkastje van de badkamer of de spiegel in de hall. Dat kan je gemakkelijk vermijden. Ook huisdieren breng je beter niet mee in beeld want je kandidaat-koper zal maar een allergie hebben voor katten of honden. Dan zijn huisdieren een serieuze afknapper.”

Geen Instagram-plaatjes

“Je huis in beeld brengen voor verkoop is iets heel anders dan interieurkiekjes delen op Instagram. Op Instagram toon je je eigen stijl, op immosites moeten de beelden neutraler zijn. Je kan ze met de gratis app Snapseed bijvoorbeeld wel wat extra sfeer geven, maar overdrijf daarin zeker niet.”

Investeer in goede foto’s

“Als je je huis via een makelaar verkoopt mag je verwachten dat die goede, professionele foto’s maakt om je woning helemaal tot haar recht laten komen. Besluit je zelf te verkopen, dan is het zeker het overwegen waard om een deeltje van wat je aan makelaarscommissie uitspaart te investeren in een professionele fotoshoot. En dat doe je beter meteen. Want als je huis lang online staat zonder dat iemand het opmerkt, dan is dat een gemiste kans.”

Wil je graag nog meer tips?

Wil jij je woning zo goed mogelijk presenteren aan kandidaat-kopers, download dan zeker ook onze tips om je woning verkoopklaar te maken.

download de tips

 

Dit vind je vast ook interessant!