Thuis werken en toch ook ontspannen

Nu we meer in ons home office vertoeven, is het belangrijker dan ooit om werk en privé gescheiden te houden. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe werk je en ontspan je in dezelfde ruimte? Lees hier onze tips en tricks om de ideale balans te vinden, ook na de vakanties.

Na de vakantie opnieuw aan het werk

De feestdagen zijn achter de rug en veel mensen hebben een heerlijke staycation gehad. Maar nu: tijd om terug aan het werk te gaan in je home office. Plan je agenda niet meteen helemaal vol. Ook van je vakantie moet je even bekomen en uitrusten – hoe raar dat ook klinkt. Een leuke tip: laat het vakantiegevoel nog een beetje doorsijpelen met een leuke foto op je bureau of je favoriete vakantieplaylist.

De juiste balans tussen werk en privé

Als gevolg van de coronacrisis werd ons huis in één, twee, drie ook gebombardeerd tot sportschool, kinderopvang, kantoor en school. Het is dan ook niet altijd makkelijk om er een plek te vinden waar je tot rust kan komen. Dankzij onze tips creëer je de perfecte balans.

 • Een vast ritme
  Zorg voor een duidelijk afgebakende structuur en hou je aan je normale werkuren. Zo weten je hersenen beter wanneer je aan het werk bent en wanneer ze mogen ontspannen.
 • De juiste outfit
  Kleed je elke thuiswerkdag aan alsof je naar je werk gaat. Dat zorgt ervoor dat je meer in de werksfeer komt. Na het werk trek je die kleren uit en ga je lekker ontspannen in je pyjama.
 • Trek de deur dicht
  Een afgesloten ruimte is ideaal als home office. Je hebt een duidelijke plek waar je enkel en alleen zit om te werken en je huisgenoten weten dat ze je daar niet mogen lastigvallen. Na je werkdag laat je je werkspullen gewoon liggen en trek je de deur achter je dicht. Heb je geen afgesloten ruimte? Baken je werkterrein af met planten of een scherm zodat je ’s avonds vanuit je zetel niet op je bureau zit te kijken. Lees ook onze andere tips om je home office in te richten.
 • Sociaal contact
  Niks leuker dan op het werk even met een collega staan bijpraten. Met thuiswerken valt dat natuurlijk weg, maar sociaal contact heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Zorg dus voor een alternatief: online vergaderingen, bellen, sms’en of misschien wel een virtuele lunch of apéro op vrijdagavond.
 • Let op je houding!
  Op kantoor gaat er meestal extra aandacht naar de houding van de medewerkers, met bijvoorbeeld ergonomische stoelen die rug- en nekklachten vermijden. Zorg ook thuis goed voor je lichaam. Investeer in een goede stoel, gebruik een extern scherm of ga voor een sta-zit bureau, waar je doorheen de dag gemakkelijk van houding wisselt. Vergeet ook niet om elk uur even recht te staan en wat rond te lopen, bijvoorbeeld terwijl je aan het bellen bent.
 • Namasté
  Zorg voor voldoende ontspanning. Las voor en na de werkuren enkele rustmomentjes in, waarin je wat muziek luistert, een bad neemt of een boek leest. Ook yoga kan je daarbij helpen.
 • Beweeg!
  Bewegen is belangrijk, maar misschien net nog dat tikkeltje uitdagender wanneer je van thuis uit werkt. Maak tijdens je middagpauze een kleine wandeling, begin/eindig de dag met een workout of doe enkele oefeningen aan je bureau – herhaal zoveel je maar wilt:
  1. Tricep dips: zet je handen op je bureaustoel en je benen gestrekt voor je. Laat je door je ellebogen zakken en hef jezelf zo een aantal keer op.
  2. Bilspieren opspannen: je spant je bilspieren tien seconden aan en ontspant vervolgens weer.
  3. Laptop lifts: houd je laptop op schouderhoogte en breng die tot boven je hoofd naar boven.

Heb je thuis niet voldoende ruimte voor een goede balans tussen werk en privé?

Misschien biedt een van onze woningen en appartementen jou wel meer ruimte!

Ontdek onze projecten

Dit vind je vast ook interessant!