50-plussers willen weer kleiner gaan wonen

Pers

Bijna de helft van de 50-plussers wil nog vóór zijn pensioen naar een kleinere woning verhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. En daar hebben ze goede redenen voor.


Investeren in je toekomst

4 op 10 Vlaamse 50-plussers willen nog voordat ze op pensioen gaan naar een kleinere woning verhuizen. Dat is een opmerkelijk verschil tegenover vroeger, toen het de trend was om zo lang mogelijk in de gezinswoning te blijven wonen. De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met hun woontoekomst, net omdat ze bij hun (groot)ouders zagen dat het niet altijd simpel was om op hun oude dag in de grote woning te wonen en die ook netjes te blijven onderhouden. De switch naar een kleinere woning komt er meestal wanneer de kinderen het huis verlaten en de indeling van de gezinswoning niet langer aansluit bij de nieuwe levensstijl van de 50-plussers.

 

Waarom nog voor je pensioen verhuizen?

De huidige 50-plussers hebben dat goed bekeken, want er zijn heel wat goede redenen om een kleinere woning te kopen vóór je pensioen.

  • Een nieuwe, kleinere woning of een appartement is energiezuiniger en vraagt nauwelijks onderhoud.
  • Als 50-plusser heb je nog tien à vijftien jaar werken voor de boeg en beschik je over een vast inkomen. Daarmee kan je makkelijker een nieuw woonkrediet afbetalen. Dankzij de opbrengst van de verkoop van je oude woning is de lening doorgaans niet al te zwaar.
  • Bij de zoektocht naar een nieuwe, kleinere woning kan je die specifiek afstemmen op later, wanneer je misschien minder goed te been zal zijn.
  • Je kan bewust kiezen voor een woning dicht bij het openbaar vervoer, de supermarkt, bakker en slager. Dat is een grote plus naarmate je ouder wordt.

Een nieuwbouwwoning, een uitstekend idee

Een nieuwbouwwoning of -appartement lijkt ideaal voor de woonverwachtingen van 50-plussers. Ze voldoet volledig aan de nieuwste normen op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid, waardoor het onderhoud én de kosten heel wat jaren bijzonder beperkt blijven. Je kan bij een nieuwbouw ook de inrichting kiezen in functie van je toekomstige behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan een huis of appartement met minder trappen, minder slaapkamers, een inloopdouche, enzovoort.

 

Ben je overtuigd dat jij van je pensioen wil genieten in een nieuwbouwwoning, maar is verhuizen nog niet meteen aan de orde? Een nieuwbouwwoning is ook perfect om eerst enkele jaren te verhuren en er vervolgens later zelf in te trekken. Een dubbel slimme investering voor de toekomst!


Woonprojecten voor 50-plussers

Wil jij vroeg of laat kleiner gaan wonen in een nieuw en energiezuinig huis of appartement? Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij onze woonprojecten.

Ontdek onze projecten

Dit vind je vast ook interessant!