Hoe kies je de juiste vloer voor je nieuwbouw?

Lifestyle

Tegels, laminaat of parket: de vloerbekleding in je nieuwbouw bepaalt mee de sfeer in je huis. Tegelijk moet je natuurlijk ook denken aan het onderhoud van je vloer. Hier lees je met welke praktische en esthetische overwegingen je rekening moet houden om de juiste vloer te kiezen.

Soorten vloerbekleding

De klassiekers onder de vloerbekleding zijn nog altijd tegels (keramisch of natuursteen), laminaat en parket. Maar daarnaast heb je ook nog bijvoorbeeld gietvloeren. En als je echt trendy wil zijn, kies je voor een vloer uit gepolierd beton.

Sfeer

Als je aan het bouwen bent en de vloer wordt geplaatst, zal je zien wat een verschil dat maakt voor de sfeer. Plots wordt je huis een beetje meer thuis. Om maar te zeggen dat de vloer nogal wat impact heeft op de uitstraling van je interieur.

  • Tegels hebben de naam wat koel te zijn, maar er bestaan tegenwoordig zoveel soorten – ook imitaties van hout of beton bijvoorbeeld – dat je ook met tegels best veel sfeer kan creëren.
    • Let erop dat je voor een kleine ruimte niet te grote tegels kiest, want dan gaat de kamer nog kleiner lijken.
    • Op een neutraal kleurtje raak je minder snel uitgekeken dan op een opvallende tegelvloer.
    • Kies je plinten in dezelfde kleur als je vloer, zo lijkt je ruimte groter.
  • Parket en laminaat stralen een natuurlijke warmte uit: heerlijk om op blote voeten door de kamers te lopen… Deze vloeren staan mooi zowel in een strak als in een landelijk interieur. Parket geeft je woning een tikkeltje extra luxe. De prijs en sterkte van parket zijn afhankelijk van de houtsoort.
  • Een gietvloer geeft je woning een moderne look. Ideaal voor een strak interieur, maar ook mooi als je met warme elementen combineert zoals zachte kussentjes en weelderige gordijnen.
  • Nog zo’n topper voor een strak interieur is een gepolierde betonvloer. Heel comfortabel, want in de zomer voelt hij lekker koel aan en in de winter neemt hij de warmte over van je vloerverwarming.

 

Onderhoud en slijtvastheid

Naast sfeervol moeten vloeren voor veel mensen ook praktisch zijn. Want je wil niet dat elk haartje of vlekje je van ver toeschreeuwt en uren boenen is ook niet aan iedereen besteed.

  • Tegels zijn makkelijk in onderhoud en hygiënisch. Ideaal voor de keuken, badkamer en berging dus. En als je er een uitkiest met wat kleurschakeringen valt vuil sowieso minder op. Neem je bovendien een krasbestendige tegel, dan gaat je vloer levenslang mee.
  • Ook laminaat is makkelijk te onderhouden. Je hoeft een laminaatvloer niet te boenen of te vernissen zoals parket, gewoon met een vochtige dweil erover en klaar is kees. Afhankelijk van het type is je laminaat meer of minder krasbestendig. Op plaatsen waar veel passage is, kies je dus best voor een betere kwaliteit (en dus een hogere prijsklasse). Tegenwoordig is alle laminaat waterbestendig. Controleer dit toch nog eens voor alle zekerheid bij je leverancier. 
  • Een parketvloer moet je goed onderhouden. Afhankelijk van de toplaag – in lak, olie of boenwas – heb je er meer of minder werk aan en is je parketvloer meer of minder goed beschermd.
  • Giet- en betonvloeren werden oorspronkelijk vooral gebruikt in de industrie. Qua sterkte hygiëne en onderhoud zit je dus wel goed met dit soort vloeren.

Prijs

Of je nu voor tegels, laminaat of parket kiest, er zijn zoveel soorten dat er altijd wel eentje binnen jouw budget past.

Plaatsing

Een beetje technisch, maar wel belangrijk om rekening mee te houden: wat is de ondergrond voor je vloer? Niet elk type vloer kan even makkelijk op elke ondergrond geplaatst worden. Bovendien moet je rekening houden met vloerisolatie en vloerverwarming. Tegels zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor vloerverwarming omdat ze de warmte mooi geleiden. Laminaat en parket houden meer warmte vast, maar je kan ze desondanks ook met vloerverwarming combineren. De combinatie met een gietvloer uit epoxy is niet mogelijk, maar wel met een PU gietvloer. Tip: laat de plaatsing van je vloer sowieso over aan specialisten.

Bouw je een sleutel-op-de-deur met Durabrik, dan krijg je de beste opties in combinatie met vloerverwarming aangeboden

Variatie mag

Uiteraard hoef je niet in elke kamer voor dezelfde vloer te kiezen. Dus waarom geen tegels in de keuken voor het gemak, laminaat in de slaapkamers voor het comfort en parket in de leefruimte voor de sfeer? Zelfs binnen een en dezelfde ruimte kan je vloeren combineren: parket met een natuursteentegel bijvoorbeeld, in een modern of landelijk interieur, zorgt voor extra cachet.

Bij Durabrik geven onze interieuradviseurs je tips voor jouw ideale vloerbekleding. Ze helpen jou bij je keuze.

Benieuwd naar welke huizen en appartementen we allemaal bouwen?
Ontdek ons volledige aanbod via onderstaande knop!

Bekijk onze nieuwbouwprojecten

Dit vind je vast ook interessant!