Een opbrengsteigendom kopen doet u in 4 stappen!
Dat u wilt investeren in vastgoed staat vast. Hoe u dat precies gaat doen, daar bent u minder zeker over. In deze blog overlopen we hoe ook u in 4 stappen een opbrengsteigendom kan kopen om te verhuren. Of vraag ons vrijblijvend om deskundig advies op maat van uw vastgoedproject!
1. Investeer strategisch
Het spreekt voor zich dat u enkel rendement kan genereren als uw pand voortdurend verhuurd blijft. Daarom raden we elke investeerder in spé aan om bij het kopen van een opbrengsteigendom verder te kijken dan de vraagprijs. In een notendop beïnvloeden onder meer deze factoren het potentieel van uw investering:
- De locatie
- De EPC-waarde
- Het type pand
- Eventuele extraatjes (parking, terras, tuin, …)
Zeker in tijden van hoge inflatie en aanslepende energiecrisis zijn huurders bijvoorbeeld erg tuk op energiezuinige woningen. Dat verklaart meteen ook de populariteit van nieuwbouwprojecten op de huurdersmarkt: deze strategisch gelegen panden zijn uitgerust met het nieuwste comfort én voldoen nu al aan de strengste energievereisten. Anders gezegd: u investeert in een echte huurdersmagneet.
2. Bereken uw rendement en de kosten
Nog een voordeel van nieuwbouw? U kan op een transparante manier uw rendement berekenen. Hoeveel opbrengst u uiteindelijk per geïnvesteerde euro zal genereren, hangt natuurlijk ook af van uw financieringswijze. Wilt u uw eigen inbreng beperkten, dan bestaan er doorgaans 3 soorten leningen.
- de klassieke hypotheeklening,
- een wederopname van kapitaal op uw lopende hypothecaire lening,
- of een bulletkrediet.
Hou er echter rekening mee dat u maximaal 80% van de aankoopsom en de registratierechten zal kunnen lenen. Minstens 20% moet u zelf inleggen. Die eigen inbreng kan zowel uw eigen spaargeld zijn; of liquide middelen uit uw vennootschap.
Daarnaast zal u ook notariskosten en registratiebelasting moeten betalen. In tegenstelling tot de aankoop van de enige eigen woning mag u zich in Vlaanderen verwachten aan 12% registratierechten. Bij nieuwbouw verschilt de situatie lichtjes: u betaalt 21% btw op de woning en 10% registratierechten op de grond.
Hebt u een interessant pand gezien en klopt het financiële plaatje? Dan kan u een bod uitbrengen!
3. Onderteken de compromis en notariële akte
Zodra uw bod aanvaard wordt, stelt de notaris van de verkoper een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis op. Daarbij horen ook alle documenten die verplicht zijn bij de verkoop van vastgoed – denk bijvoorbeeld aan het EPC-attest en het keuringsattest van de elektriciteit. Om er zeker van te zijn dat alles klopt, zal ook uw notaris deze documenten grondig doornemen alvorens u iets ondertekent.
Ten laatste 4 maanden na de compromis ondertekent u de definitieve verkoopakte.
4. Laat uw investering renderen
Proficiat, u investeert nu officieel in vastgoed! Zodra u de sleutel ontvangen hebt, kan u de inrichting verfijnen om zo nog sneller een goede huurder te vinden. Wilt u zeker zijn dat het verhuurproces correct verloopt? Dan kan u zowel de administratieve, juridische, praktische en financiële aspecten uitbesteden aan een rentmeester. Zo laat u uw opbrengsteigendom renderen zonder moeite.
>> Waarom verhuren via rentmeester?
Zorgeloos investeren in vastgoed met Durabrik Invest
Uiteraard staat u er niet alleen voor. Want bij Durabrik Invest helpen we investeerders zoals u duurzaam én zorgeloos investeren in vastgoed. Dankzij onze jarenlange ervaring op de particuliere vastgoedmarkt weten we perfect wat een huurder zoekt — en dat weerspiegelt zich ook in onze nieuwbouwprojecten.
Bovendien maken we zelf deel uit van een grotere bouwfamilie: de Camino Group. Dit stelt ons in staat om ook tijdens het verhuurproces op te treden als een rentmeester die van alle klusjes & kwesties thuis is. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op!