Creëer je eigen indoor urban jungle

Interieuradvies

Groen in huis halen is altijd een goed idee: de planten zuiveren de lucht, ze maken je rustiger én ze fleuren elk interieur op. Ontdek hoe je in elk seizoen een goede plantenmama of -papa bent.

Jungle inspiratie

Een groene leefomgeving heeft veel voordelen: ze vermindert stress en nodigt uit tot wandelen, fietsen, sociale interactie, plezier en ontspanning. Ruime tuinen worden echter schaars goed. Reden te meer om een eigen indoor urban jungle te creëren. Nog wat inspiratie nodig? Deze planten staan goed in elk interieur.

Een hangplant is dé it-plant van het moment. Ze nemen heel weinig plaats in en je kan er dus gemakkelijk de badkamer of slaapkamer mee opfleuren.

Wil je dat echte jungle gevoel creëren? Zet dan enkele planten in een leuk hoekje samen. Mix en match verschillende groottes, soorten, kleuren en bloempotten. De diehard plantenfans kunnen zelfs voor een volledige plantenmuur gaan. Dat kan zowel binnen – zelfs met een zelfregulerend irrigatiesysteem – als buiten op het terras. Als je voor de laatste optie gaat, zorg er dan zeker voor dat je tijdens de donkerste maanden van het jaar voor winterharde planten kiest. Zo blijft de muur en je terras ook in de winter mooi groen.

Een indoor kruidentuintje ziet er niet alleen mooi uit, het is ook enorm handig bij het koken – je hebt al je kruiden zo binnen handbereik. Stel een gevarieerd tuintje samen met al je favoriete kruiden: basilicum, rozemarijn, tijm, oregano… en geniet van de verfrissende geur in huis.

Tips voor een plantvriendelijke thuis

  • Licht
    Planten hebben voldoende daglicht nodig. Kies dus een lichtrijk plaatsje uit voor je groene vrienden. En het klinkt misschien gek, maar stof je kamerplanten ook af. Door het stof op de blaadjes kan de plant immers minder licht opnemen.
     
  • Temperatuur
    Zorg voor een temperatuur in huis die min of meer constant is. Tussen de 15 en de 25°C is ideaal. Je kan gerust de temperatuur ’s nachts met enkele graden laten zakken, maar zet de verwarming niet volledig uit als je een weekendje weg bent. Temperatuurschommelingen zijn echte plantenkillers.
     
  • Water
    Een gouden tip om te weten wanneer je plant water nodig heeft: steek je vinger eens in de aarde. Als er aarde aan je vinger blijft plakken, wacht je beter nog even met water geven. In de winter schakelen kamerplanten over op een soort van spaarstand – vergelijk het met de spaarmodus van je gsm. Ze verbruiken alleen nog energie om te overleven, niet meer om te groeien. Daardoor mag je gerust het aantal keer dat je water geeft, halveren. Een gouden tip om te weten wanneer je plant water nodig heeft: steek je vinger eens in de aarde. Als er aarde aan je vinger blijft plakken, wacht je beter nog even met water geven.
  • Luchtvochtigheid
    In een verwarmde kamer is er zo goed als geen vocht in de lucht. Maar die luchtvochtigheid hebben planten wel nodig om te overleven. Door bakjes met water op de verwarming te zetten, verhoog je op een simpele manier de luchtvochtigheid in huis. Jij blij, planten blij!
     
  • Weg van hitte en tocht
    Verwijder je planten zo ver mogelijk van warmtebronnen en koude tocht. De warmte doet de blaadjes en de wortels uitdrogen. Een blad dat een koud raam aanraakt, krijgt een thermische shock, wordt bruin en valt af.

Geen groene vingers?

Heb je echt geen groene vingers, maar wil je toch groen in huis? Kies voor cactussen en vetplantjes, die hebben zo weinig water nodig dat ze moeilijk kapot te krijgen zijn. Nog een tip: haal droogbloemen in huis. Zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen, blijven ze enkele weken tot zelfs enkele maanden mooi. Geweldig toch?

Welke woning of welk appartement zou jij omvormen tot een urban jungle?

Bekijk onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!