Welke verzekeringen heb je nodig als je een woning koopt?

Bouwen

Een nieuwe woonst, daar ben je voorzichtig mee. Maar soms gebeuren er dingen die je niet in de hand hebt. Een storm bijvoorbeeld, of een inbraak. Voor dit soort zaken kan je je gelukkig verzekeren. Deze 3 verzekeringen zijn een must voor iedereen die een nieuwe woning koopt.

1. Woningverzekering

De woningverzekering, soms ook wel brandverzekering genoemd, is niet verplicht, maar 95% van de Belgische eigenaars heeft er een. Gewoon omdat ze onmisbaar is voor een goede bescherming van je huis en je spullen (de zogenoemde inboedel).

Ze dekt namelijk schade door:

  • brand
  • storm
  • hagel
  • water
  • roet
  • rook
  • blikseminslag
  • stookolie
  • explosie
  • en zelfs een aanslag.

Je kan ook bij je woningverzekeraar terecht voor schade aan je vitrokeramische kookplaat of voor een vergoeding van de etenswaren die in je diepvries bedorven geraakten door een kortsluiting. Heel wat woningpolissen verzekeren ook je zonnepanelen.

De bank waar je een woonkrediet neemt, biedt je wellicht korting aan als je tegelijk ook een woningverzekering bij hen onderschrijft. Let wel even op of de premies van je brandpolis niet duurder uitvallen dan de korting die je krijgt. Een verzekeringsmakelaar of online verzekeraars kunnen vaak betere voorwaarden aanbieden. Het loont de moeite om dat te checken.

Als je brandpolissen vergelijkt, doe het dan goed en focus je zeker niet alleen op de prijs. Een lage premie kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer uit eigen zak betaalt bij schade omdat de vrijstelling hoger is. Controleer ook zeker of je woningpolis diefstal en burgerlijke aansprakelijkheid dekt. Een diefstaldekking verzekert je inboedel en de schade die inbrekers veroorzaken bij een diefstal(poging). Een BA-dekking in je brandverzekering springt in de bres als jij moet opdraaien voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld als een lek in je badkamer waterschade veroorzaakt bij de buren of als je dakpannen bij een storm op een geparkeerde auto waaien. Deze aansprakelijkheidsdekking kan ook in je familiale verzekering zitten.

De premie van je brandverzekering wordt afgestemd op de waarde van je huis. Die waarde wordt berekend aan de hand van een evaluatierooster. Het houdt rekening met het aantal kamers en de afwerkingsgraad van je huis. Vul de vragen van je verzekeraar correct in, dan ben je zeker dat je ook correct beschermd bent.

2. Schuldsaldoverzekering

De meeste mensen gaan lenen om een huis te kopen. Die lening moet natuurlijk netjes afbetaald worden, maar als een van de partners overlijdt, wordt dat moeilijk. Daarom verplichten banken je meestal om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo zijn zij zeker dat zij hun geld terugzien, en ben jij gerust dat je gezin in jullie huis kan blijven wonen als jij zou overlijden.

Net als bij de brandverzekering zal de bank je wellicht voorstellen om de schuldsaldoverzekering samen met de lening te onderschrijven. Weet dat dit niet verplicht is en dat je elders vaak betere voorwaarden kan krijgen. Onze tip is om het volledige kostenplaatje te bekijken van woonkrediet, schuldsaldoverzekering en brandverzekering samen en dan de beste keuze te maken.

Als je samen met je partner een huis koopt, neem je best voor allebei een schuldsaldoverzekering die het volledige openstaande saldo van de lening terugbetaalt wanneer één van de twee overlijdt. Dit soort verzekering is duurder dan de polissen die maar de helft of driekwart van de leninglast terugbetalen, maar ze biedt dan ook meer financiële bescherming.

De prijs van je schuldsaldoverzekering hangt af van je het bedrag dat je ontleent, de looptijd van je lening (doorgaans 20 of 25 jaar) en de interest die je betaalt. Ook je leeftijd, gezondheidstoestand en het feit of je al dan niet rookt, spelen een rol. Je kan de premies in één keer of per jaar betalen.

3. Gratis verzekering Gewaarborgd Wonen

Ook wanneer je plots werkloos wordt of door ziekte of een ongeval een tijdlang niet kan werken, begint de leninglast zwaar door te wegen op je gezinsbudget. Gelukkig helpt de verzekering Gewaarborgd Wonen je dan om je lening af te betalen. Je kan de Verzekering Gewaarborgd Wonen gratis aanvragen. De verzekering loopt tien jaar en betaalt maximaal drie jaar een tussenkomst als je arbeidsongeschikt bent en maximaal anderhalf jaar als je onvrijwillig werkloos wordt. De maximumtegemoetkoming bedraagt 600 euro per maand.

4. Durabrik-verzekeringen voor extra garanties

Je staat er misschien niet bij stil, maar zelfs terwijl je huis nog in opbouw is kunnen er al dingen fout lopen, met hogere kosten tot gevolg. Materiaal dat gestolen wordt op de werf, een pas gemetselde muur die omwaait tijdens een fikse storm… Wij hebben voor dit soort tegenslagen een verzekering ‘Alle Bouwplaatsrisico’s’. Zo hoef jij je over deze zaken geen zorgen te maken.

Mocht er ten slotte iets grondig mis gaan met de stabiliteit van je woning, dan kan je terugvallen op onze tienjarige aansprakelijkheidsverzekering. Op dat vlak zit je bij Durabrik dus zeker goed.

Wil je wegwijs worden in het verzekeringslandschap?

Je bouwadviseur helpt je een handje

Dit vind je vast ook interessant!