Welke impact hebben de nieuwe registratierechten op jouw vastgoeddroom?

Financieel

Vanaf 2022 veranderen de registratierechten in Vlaanderen. Dat heeft zowel impact voor wie een enige eigen woning koopt, als op mensen die investeren in vastgoed als opbrengsteigendom. Hier lees je wat er verandert en welke gevolgen dit voor jou heeft.

Lagere registratierechten op enige, eigen woning

Wie een bestaande, enige eigen woning koopt, zal voortaan nog slechts 3% in plaats van 6% registratierechten moeten betalen. Met deze maatregel wil de Vlaamse regering vooral jonge mensen een duwtje in de rug geven om een eigen huis of appartement te kopen.

 

Nu kopen en toch slechts 3% betalen?

Heb je pas onlangs de compromis getekend voor de aankoop van een enige, eigen woning of ga je dat binnenkort doen? Zorg er dan zeker voor dat je pas volgend jaar de definitieve akte tekent. Want alleen met een aktedatum in 2022 kan je het voordeliger registratietarief van 3% genieten. Tussen de compromis en de akte mag wel maximaal vier maanden tijd zitten.

 

Hogere registratierechten op bouwgrond

De registratierechten op bouwgrond gaan vanaf 1 januari 2022 omhoog van 10% naar 12%. Dit geldt ook als je een sleutel-op-de-deurwoning koopt. In deze formule zal je binnenkort dus 12% i.p.v. 10% registratierechten betalen op de bouwgrond, en 21% btw op de woning.

 

Is een sleutel-op-de-deurwoning nog interessant?

Zelfs al stijgen volgend jaar de registratierechten op bouwgrond, de troeven van een sleutel-op-de-deurformule blijven ijzersterk overeind. Sowieso doe je in de huidige vastgoedmarkt meer dan ooit je voordeel met nieuwbouw.

 

Hogere registratierechten op tweede woning

Koop je een tweede verblijf of vastgoed om te verhuren, dan betaal je vanaf 2022 geen 10% maar 12% registratierechten.

 

Hoe nog 10% genieten?

Voor een tweede woning bepaalt de datum van het compromis het registratietarief. Wie met andere woorden nog dit jaar de compromis voor een opbrengsteigendom ondertekent, kan het oude tarief van 10% genieten, ook al wordt de akte pas volgend jaar verleden.

 

Is investeren in vastgoed nog interessant?

De hogere registratierechten zullen een impact hebben op het rendement van opbrengsteigendommen. Maar zeker niet in die mate dat ze alle andere voordelen van een vastgoedinvestering van tafel vegen. Voornamelijk nieuwbouwvastgoed is en blijft een zeer interessante investering.


Waar wacht je nog op?

De nieuwe registratierechten maken de aankoop van een enige, eigen nieuwbouwwoning nog interessanter. En ook de voordelen van een nieuwbouw opbrengsteigendom blijven ijzersterk.

Bekijk onze woon- en investeringsprojecten

Dit vind je vast ook interessant!