Uitdagende woningmarkt maakt nieuwbouw interessant

Financieel

Uit schrik hun ‘droomhuis’ aan hun neus voorbij te zien gaan, bieden kopers momenteel soms tot 100.000 euro boven de vraagprijs. Dat zet het budget behoorlijk onder druk. Als het om een oudere woning gaat, staat hen daarnaast nog een zware renovatie te wachten om aan de steeds strengere duurzaamheidsnormen te voldoen. Daarom is het toch interessant om de piste van nieuwbouw te bekijken.

Energetische renovatie weegt op budget

Een recent artikel in Trends beschrijft hoe de fear of missing out starters en jonge gezinnen momenteel zwaar in de geldbuidel doet tasten om een huis te kopen. Ze bieden tegen elkaar op en betalen een (te) hoge prijs voor woningen, die bovendien vaak veel meer renovatiekosten vragen dan ze hadden verwacht. Want naast een nieuwe keuken, zijn er meestal ook grondige energetische ingrepen nodig om de woning duurzamer te maken. 

Drie redenen waarom je huis duurzamer moet

Waarom zou je dat doen, een huis uit de jaren 70 bijvoorbeeld, duurzamer maken? Daar zijn drie goede redenen voor.

  • Ten eerste wordt de EPC-regelgeving voor huizen steeds strenger. Europa wil namelijk tegen 2030 de uitstoot met 55% verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn, dus moet ook de uitstoot van huizen drastisch omlaag. Vandaag zijn meer dan 95% van de gebouwen echter niet klaar om de doelstelling van 2050 te halen. Er is dus nog werk aan de winkel. Momenteel krijg je er nog premies en subsidies voor, maar die worden geleidelijk afgebouwd. Het is bovendien niet ondenkbaar dat je in de toekomst beboet zal worden als je woning de norm niet haalt.
  • Los van de regelgeving is een duurzaam huis ook gewoon goed voor je comfort én je portemonnee. Het is heel simpel: in een goed geïsoleerd huis is het aangenamer wonen en verstook je minder. Met zonnepanelen en een warmtepomp gebruik je gratis energie uit de natuur.
  • Ten slotte zal, naarmate de doelstelling van 2030 dichterbij komt, energiezuinigheid steeds doorslaggevender worden als je je woning wil verkopen. Een huis dat op vlak van EPC niet goed scoort, zal je moeilijker verkocht krijgen en tegen een lagere prijs.

Nieuwbouw, de betere investering

Huizen moeten dus duurzamer worden, daar is geen weg naast. Maar als  koper, of je nu koopt voor jezelf of om te verhuren, is het allesbehalve fijn om al meteen tegen de hoge kosten van een energetische renovatie aan te kijken.

Met een nieuwbouw geniet jijzelf of je huurder de komende jaren van het beste leefcomfort. De aankoopprijs van een nieuwe woning ligt waarschijnlijk iets hoger, maar je hebt géén extra budget nodig voor renovaties. Een van de voordelen van nieuwbouw is namelijk dat de woning al meteen goed geïsoleerd is én voorzien is van duurzame energietechnieken. En als je beslist om je woning te verkopen, zal het omwille van de goede energieprestaties zeer gegeerd zijn op de woningmarkt.

 

Overtuigd van de voordelen van nieuwbouw?

Al onze nieuwbouwwoningen en -appartementen voldoen aan de huidige én toekomstige energienormen. Ze zijn dus klaar voor de toekomst!

Kopen voor jezelf?

Ontdek onze woonprojecten

Kopen om te verhuren?

Download de infogids

Dit vind je vast ook interessant!