Een woning kopen in tijden van corona?

Financieel

Sinds de uitbraak van de coronacrisis staat onze wereld op z’n kop. Is het dan nog wel zo’n goed idee om nu een huis of appartement te kopen? Heel wat experten én particulieren  zijn overtuigd van wel! Alvast één argument: de rente op leningen staat historisch laag.

De huizenjacht lag door de coronamaatregelen enkele weken stil, maar onze goesting om een huis te kopen is duidelijk niet verdwenen. Integendeel, in een online enquête van Immoweb begin april liet 43% van de deelnemers weten onmiddellijk na de lockdown opnieuw de vastgoedmarkt te zullen gaan verkennen. Hieronder volgen vier redenen waarom mensen hun vastgoeddroom niet laten dwarsbomen.

Een eigen huis, een plek onder de zon

Ten eerste heeft de mens een dak nodig boven zijn hoofd, maar ook en vooral een eigen plekje waar hij zich veilig en op z’n gemak voelt. Dat zijn we tijdens de coronacrisis meer dan ooit gaan beseffen. Wie plannen had om een woning te kopen en nu zijn inkomen opnieuw op peil ziet komen, pikt dus de draad weer op en gaat zijn woondroom achterna. Experts verwachten wel verschuivingen in de prioriteiten van de huizenjagers. Want heel wat mensen zijn er tijdens de ‘blijf in uw kot’-periode achter gekomen hoe belangrijk ze persoonlijke ruimte wel vinden (voor thuiswerk bijvoorbeeld) en hoe zeer ze een tuin misten om van te genieten.

Lage rentes blijven

Een sterke stimulans om vastgoed te kopen is het feit dat lenen voor vastgoed nog altijd erg goedkoop is. De rentes staan historisch laag* – onder de 1% om vast te lenen op 20 jaar – en daar zal volgens economen op korte termijn geen verandering in komen.

Investering zonder kopzorgen

Een derde reden waarom mensen vastgoed blijven kopen, is omdat ze in deze woelige tijden een stabiele en rendabele investering zoeken voor hun spaargeld. Stabieler dan de wispelturige aandelenmarkten, die menig belegger slapeloze nachten bezorgen, en rendabeler dan de spaarboekjes, die nog nul euro opleveren. Vastgoed blijkt heel vaak het ideale beleggingsalternatief te zijn en een stevige verzekering voor de toekomst.

Meer huuropbrengsten mogelijk

Ten slotte is het volgens vastgoedspecialisten ook een interessante periode om te investeren in een woning die je kan verhuren. Verwacht wordt namelijk dat de vraag naar huurwoningen nog harder zal stijgen omdat gezinnen met weinig werkzekerheid nog even de kat uit de boom zullen kijken en voorlopig liever huren dan kopen. Dat schept potentieel voor verhuurders.

Vertrouwen in de toekomst

Economen verwachten dat de vastgoedmarkt in België redelijk stabiel zal blijven, net zoals hij dat ook deed tijdens de economische crisis van enkele jaren geleden. Voor kandidaat-kopers staan de sterren gunstig en naar alle waarschijnlijkheid zal dat ook zo blijven. Investeren in vastgoed blijft interessant om deze vijf redenen.

Wij bij Durabrik merken dat niet alleen experten, maar ook de man in de straat over het algemeen zijn vertrouwen in de toekomst bewaart. Kandidaat-kopers laten COVID-19 hun woondroom duidelijk niet in de weg staan.

 

Ga jij ook gewoon door met je huizenjacht?
Hieronder vind je alvast enkele toffe woonprojecten

nieuwbouwprojecten

* bron: spaargids.be

Dit vind je vast ook interessant!