Zo ziet een duurzame woning er binnen vijf jaar uit

Duurzaamheid

Nieuwe huizen zijn vandaag al behoorlijk energiezuinig. Goed voor het milieu en interessant voor onze portemonnee. Toch verwacht duurzaamheidsexpert Joris Haems bij ecopuur op dat vlak nog veel progressie. Twee duurzame woontrends ziet hij binnen dit en vijf jaar helemaal doorbreken.

Isolatie spouwen

Isolatie bereikt maximum

De basis voor een energiezuinig huis is een goede isolatie van muren, ramen, vloer en dak. Je zou dus verwachten dat de isolatielagen in de toekomst alleen maar dikker zullen worden. “Klopt niet”, zegt Joris, “qua isolatie zitten we aan het maximum. Elke centimeter extra kost geld, maar levert naar verhouding weinig extra op. Moderne huizen houden nu ook al heel goed hun warmte vast.”

Je woning duurzaam koelen

Joris krijgt nu net meer de omgekeerde vraag: hoe hou ik mijn huis koel? “Nu al bouwen we huizen met grotere luifels, driedubbel glas en raamfolie om de felste zon te weren. Met de warmere zomers zal het geen vijf jaar meer duren voor elke nieuwbouwwoning ook een efficiënt koelsysteem heeft. Of er tenminste op voorzien is om snel en makkelijk energiezuinige koeling te installeren.”

Passieve koeling

Bij passieve koeling haal je de koelte uit de bodem. “Op zo’n honderd meter diepte bedraagt de temperatuur tien tot veertien graden. Dat kan je gebruiken om koud water door de leidingen van je vloer- en plafondkoeling te leiden. Zo koel je op een heel natuurlijke en comfortabele manier je woning. Eigenlijk is dat hetzelfde principe als een warmtepomp die omgevingswarmte gebruikt voor vloer- en plafondverwarming.”

Actieve koeling

Naast de passieve heb je ook de actieve koeling, de klassieke airco’s zeg maar. “Voorlopig zijn dat nog energievreters, maar het duurt niet lang meer voor er zuinigere technieken op de markt zullen komen. En we hebben één groot voordeel wat airco’s betreft: meestal heb je ze nodig op het moment dat er ook veel zonne-energie beschikbaar is. De combinatie van airco en zonnepanelen is dus een slimme zet.”

 

Slimme systemen voor optimaal energieverbruik

Een airco die energie verbruikt op het moment dat zonnepanelen het meeste energie produceren… Dat klinkt logisch, maar hoe kan je dat regelen voor al je huishoudtoestellen? Volgens Joris wordt het slim aansturen van energieverbruik de tweede grote trend voor de duurzame woningen van de toekomst. Duurzame energie verbruiken wanneer ze het meest voorhanden is.

Zelfverbruik opschroeven

Sinds kort kan je de elektriciteitsmeter niet meer terugdraaien. Produceren je zonnepanelen te veel groene stroom, dan word je minimaal vergoed. En produceer je te weinig, dan betaal je voor energieaankoop de volle pot. “Maar stel nu eens dat je wasmachine automatisch wordt ingeschakeld op het moment dat een app een piek in je energieproductie registreert. Dat is een win-win: je hebt niet langer stroom op overschot en ook nauwelijks stroom te kort.”

Buienradar activeert wasmachine

De domotica om energieverbruik te monitoren en te sturen bestaat al en zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen. “En dan geeft Waze je oven het signaal om voor te verwarmen zodat jij er na je werk de ovenschotel maar in te schuiven hebt. Of laat Buienradar je wasmachine draaien zodra de zon weer doorbreekt. Voor mijn generatie lijkt het sciencefiction, maar voor de jeugd is een smart home spielerei. Twintigers die binnenkort bouwen, zullen dit soort snufjes in hun nieuwe huis willen.”

 

Durabrik bouwt duurzame woningen voor de toekomst

Ontdek onze projecten

Dit vind je vast ook interessant!