Zo haal je het maximum uit je zonnepanelen, ook zonder terugdraaiende teller

Duurzaamheid

Het beloofde voordeel van de terugdraaiende teller dat nog 15 jaar zou standhouden is te niet gedaan door het Grondwettelijk Hof. Daar sta je dan met je investering in zonnepanelen. Je elektriciteitsmeter zal in principe binnenkort vervangen worden door een digitale meter. Maar hoe kan je nu optimaal gebruikmaken van je zonnepanelen, ook met een digitale meter? 

Hoe kan je je slimme meter te slim af zijn?

Zoals je weet werken zonnepanelen enkel als er (zon)licht op schijnt. Op een zonnige dag werken je panelen het hardst rond de middag, dan staat de zon het hoogst aan de hemel en raakt haar energie het makkelijkst bij de zonnepanelen. Op dat moment wekken ze een overvloed aan gratis elektriciteit op. Alle elektriciteit die je op dat moment niet verbruikt, stroomt dan terug naar het elektriciteitsnet. Voor deze zogenaamde injectie krijg je een kleine vergoeding. Nu is de geïnjecteerde stroom minder waard dan de stroom die jij van het net vraagt. Hoe meer je dus zelf verbruikt van je opgewekte stroom, hoe minder elektriciteit je dient aan te kopen en hoe meer je bespaart.

Het maximum uit je zonnepanelen halen

Het komt erop aan zoveel mogelijk zelf de beschikbare zonne-energie te gebruiken op het moment dat die aanwezig is. Rond de middag dus. De vaatwasser, de wasmachine en andere elektrische toestellen laat je best dan draaien. Dat wordt even wennen, want vroeger was het interessanter deze toestellen op dal-, nacht- of weekendtarief te gebruiken. Volgens cijfers van UGent gebruiken we momenteel slechts 30% van onze zelfopgewekte energie. Dat kan beter.

Timers instellen

Handig hierbij is de timer gebruiken die tegenwoordig op elk modern toestel zit. Laat je toestel net op de middag werken, dus de helft van de tijd voor de middag en de andere helft erna. Dit kan je aanpassen volgens de oriëntatie van je panelen. Kijk even buiten en probeer in te schatten wanneer de zon het felst op je panelen schijnt, dat is de tijd om je toestellen te laten draaien.

EMS-systeem

Wil je iets verder gaan, dan kan je een EMS-systeem installeren. Dit Energy Management System zal je verbruik en energiestromen monitoren en de opbrengsten bijhouden. De meest geavanceerde systemen kunnen zelfs automatisch je toestellen aan- en uitschakelen.

Een thuisbatterij? Dat kan ook.

Een thuisbatterij slaat de zonnestroom op en geeft die terug af op een moment dat de zon niet schijnt. Zo kan je genieten van je opbrengsten van de zon in periodes wanneer de zon niet schijnt.

Slimme combi met elektrische wagen

Ben je de gelukkige eigenaar van een elektrische wagen? De zware batterij die daarin zit kan je programmeren om op te laden op de middag. Nu we meer en meer thuiswerken is dat makkelijk. Zo kan je grote hoeveelheden groene stroom in je wagen opslaan, om dan CO2-neutraal mee rond te rijden.

De autobatterij van een elektrische wagen is zo groot en krachtig dat je er eigenlijk alle overtollige zonnestroom in kwijt kan. Bovendien zullen elektrische wagens in de zeer nabije toekomst in staat zijn ook terug te ontladen in je woning. Zo heb je tegelijk met je elektrische wagen ook een thuisbatterij aangeschaft.

Plan dus zoveel mogelijk je verbruik in de periodes dat je zonnepanelen stroom produceren. Timing is everything!

Meer weten over zonnepanelen?

Met of zonder terugdraaiende teller, zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering om je energiefactuur te doen dalen.

Meer info over zonnepanelen

Dit vind je vast ook interessant!