Woonproject in Varsenare voorbereid op duurzame mobiliteit

Duurzaamheid

Durabrik denkt duurzaam, het is een reflex. Zodra we dus mogelijkheid zien om een bouwproject nóg duurzamer te maken, maken we er werk van. Zo ook in Varsenare. We zijn er volledig voorbereid op een toekomst waarin elektrisch rijden meer regel dan uitzondering is.

Doordachte projectontwikkeling

Durabrik creëert nieuwe woonbuurten waarin het aangenaam leven is. In je eigen energiezuinige woning, maar ook in de omgeving. Genoeg groen en autovrije zones waar je kinderen zorgeloos op straat kunnen spelen. Het geeft onze projecten die unieke sfeer.

Toch had het feit dat we de wagens zoveel mogelijk uit de straten willen houden, één nadeel: je kon je elektrische wagens niet aan huis opladen.

Steven Vanden Brande, Duurzaamheidscoördinator bij Durabrik: “Die tegenstrijdigheid stoorde ons. We centraliseren de auto’s van de bewoners op zogenaamde parkeerhavens binnen de verkaveling, maar wat als dat binnenkort allemaal elektrische wagens zijn? Ook op dat luik van een duurzame wereld willen we voorbereid zijn.”

Future-proof wonen

Dus bedacht Durabrik in samenspraak met netbeheerder Fluvius een innovatieve oplossing. En die voerden we voor het eerst uit in Varsenare. Vanden Brande: “We hebben ondergronds elektrische voedingskabels getrokken van elke private woning naar de voor deze bewoner bestemde parkeerplek op de parkeerpockets. Na de installatie van een laadpaal – hiervoor schakelen we Ecopuur in – kan elke bewoner zijn elektrische wagen opladen op de parking. De laadpaal is dan simpelweg gekoppeld aan de teller in huis.”

Uitdaging aanvaard

Hoe eenvoudig het resultaat is, zo complex was de organisatie. Vanden Brande: “De kabels moesten lang en stevig genoeg zijn om de afstand van de woningen naar de parkeerhavens te overbruggen. We moesten publiek en privédomein doorkruisen, waarvoor allerlei documenten nodig waren. Want je wil niet dat iemand binnen x aantal jaar zomaar de kabels kan verwijderen. Bovendien moesten we de kabels onder de openbare weg leggen, waarvoor we ook toestemming nodig hadden van bepaalde instanties. Maar goed, het is allemaal gelukt!”

Ook wanneer binnen pakweg 10 jaar elektrisch rijden de normaalste zaak van de wereld is, is Durabrik al mee. Want dat past perfect in ons plan om het meest duurzame bouwbedrijf te worden in 2025!

Meer weten over onze charmante woonwijk in Varsenare?

Neem snel een kijkje

Dit vind je vast ook interessant!