Warmtepomp en zonnepanelen, de perfecte combo

Duurzaamheid

Vanaf 2026 zal het in Vlaanderen verboden zijn om nieuwbouwwoningen op aardgas aan te sluiten. Gelukkig is er met de warmtepomp een goed alternatief beschikbaar. Wist je trouwens dat een warmtepomp een perfecte match vormt met zonnepanelen?

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of grond en drijft deze warmte op tot de temperatuur voldoende is om je huis en water te verwarmen. Dat heeft drie grote voordelen:

  1. De warmtepomp begint niet van nul met opwarmen, maar gebruikt de warmte die al gratis in de omgeving aanwezig is. Zo produceert ze maar liefst 4 keer meer energie dan ze zelf nodig heeft om te werken.
  2. Een kwalitatieve warmtepomp doet het energiepeil van je woning met 10 punten dalen ten opzichte van een woning met een gaswandketel. En een lager energiepeil betekent een lagere energiefactuur!
  3. In de zomer kan je je huis ook op een energiezuinige manier koelen met een warmtepomp. Geen overbodige luxe nu de zomers ook in België steeds warmer worden.

Onze kijkwoning in Varsenare wordt bijvoorbeeld al verwarmd via een luchtwaterwarmtepomp. Het toestel kost om en bij 8.000 euro en zorgt samen met nog andere moderne technieken voor een energieneutraal huis (energiepeil nul).

Vereisten voor warmtepomp

Om een warmtepomp te kunnen installeren is een uitstekende isolatieschil noodzakelijk. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder energie er namelijk nodig is om het gebouw op dezelfde temperatuur te houden. Het zorgt ervoor dat je warmtepomp efficiënter werkt. Ook vloerverwarming is essentieel. Daarbij circuleert het water op een veel lagere temperatuur dan bij klassieke radiatoren en verbruik je dus veel minder energie om water op te warmen.

 

Warmtepomp met zonnepanelen

Om te verwarmen of koelen op basis van duurzame energiebronnen, heeft de warmtepomp zelf elektriciteit nodig. Die stroom kan je van het net halen, maar je kan ze ook zelf – gratis – opwekken met zonnepanelen. Tijdens het hele proces wordt geen CO2 uitgestoten. Als je warmtepomp en je zonnepanelen perfect op elkaar zijn afgestemd, is je woning goed op weg om helemaal energieneutraal te worden.

 

Lagere energiefactuur

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kost meer dan een gaswandketel. Maar je bespaart wel vanaf dag één gevoelig op je energiefactuur. En dat effect wordt alleen maar groter naarmate de energieprijzen stijgen. Daar heb jij dus geen last meer van. Je energiebesparing zal in de meeste gevallen groter zijn dat wat je extra betaalt voor je woonkrediet.

Bijkomend voordeel, als het energiepeil van je woning onder de E20-norm ligt, krijg je bij de meeste banken betere voordelen op je lening. Mooi meegenomen!


Warmtepomp en zonnepanelen in Durabrik-woningen

Vanaf 2022 heeft elke nieuwe Durabrik-woning zonnepanelen en een warmtepomp. Dat levert telkens een energiepeil E10 of lager op, maar vooral een beperkte energiefactuur. Ook in Durabrik-appartementen wordt nu systematisch overgeschakeld naar alternatieven voor gas, zoals warmtepomp of een aansluiting op een stadswarmtenet. Zo maken we onze woning stap voor stap klaar voor het verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen vanaf 2026.


Bekijk onze energiezuinige woonprojecten

Een nieuw Durabrik-huis heeft doorgaans een energiepeil van E10 of lager. Neem een kijkje bij onze woonprojecten en vind een energiezuinige nieuwbouw in jouw buurt.

Duurzame woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!