Samenwerking met Natuurpunt: Vuurkouter in Steendorp wordt natuurgebied

Duurzaamheid

Ook in 2020 heeft onze samenwerking met Natuurpunt weer heel wat moois opgeleverd. Natuurpunt kon het afgelopen jaar dankzij Durabrik twee mooie projecten financieren: één in Aalst en de Vuurkouter in Steendorp. Dat laatste stellen we hier graag aan jou voor.

Langetermijnverbintenis

In 2019 hebben we ons met Durabrik geëngageerd voor een langdurige samenwerking met Natuurpunt. Voor elke vierkante meter funderingsplaat die wij gieten, creëert Natuurpunt een vierkante meter natuur. Zo willen we per jaar zo’n twintig- à dertigduizend vierkante meter groen toevoegen aan bestaande natuurgebieden in heel Vlaanderen.

Oude kleigroeve wordt natuurgebied

Een van de succesvolle projecten van 2020 is de Vuurkouter in Steendorp (Temse), een oude klei-ontginning. Door extra bebouwing aan de Schelde is de afwatering rond het gebied verstoord geraakt en is een groot deel van de grond onder water komen te staan. Het resultaat? Een prachtig gebied van zo’n twee hectare groot, dat Natuurpunt, met de hulp van Durabrik, nu teruggeeft aan de natuur. Filip Hebbrecht van Natuurpunt: “De lokale Natuurpunt-groep zal het gebied gepast beheren, met de aanplanting van een houtkant en ecologisch akkerbeheer, zodat mens en natuur hier in harmonie kunnen samenleven.”

Afwerking

Ondertussen zijn er boompjes en struikjes geplant en is de akker ingezaaid met luzerne. Maar het werk is nog niet volledig klaar. De gemeente Temse zal binnenkort een drijftil bouwen, zodat visdiefjes op een rustige plaats kunnen broeden. En in de loop van 2021 zal Natuurpunt nog investeren in een kijkwand met zitbank, vanwaar bezoekers de fauna en flora van het natuurgebied kunnen observeren. Ondertussen kunnen de mensen uit de regio wel al volop genieten van een mooi stukje natuur in hun buurt.

Zin gekregen in een heerlijke natuurwandeling?

Samen met Natuurpunt creëerden we een wandelgids met wandelroutes in vijf verschillende natuurgebieden, verspreid over heel Vlaanderen. Neem zeker een kijkje!

Ontdek de wandelgids

Dit vind je vast ook interessant!