Geen aardgas meer in nieuwbouw: hoe zit dat nu?

Duurzaamheid

Als gevolg van het nieuwe klimaatplan van de Vlaamse overheid geldt vanaf 2026 een verbod op aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen. Hoe zit het vandaag en wat zijn de alternatieven? Je leest het hier.


Verbod op aardgas in nieuwbouw vanaf 2026

Vanaf 2026 zal het verboden zijn om nieuwbouwwoningen op aardgas aan te sluiten. Dat heeft de Vlaamse overheid beslist in haar recent klimaatplan. De regering wil af van fossiele brandstoffen en zet volop in op duurzame en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken voor onze woningen. Zo mag een stookolieketel al vanaf 2022 niet meer nieuwbouw. Wat wel wordt aangemoedigd, is de warmtepomp.

20% nieuwbouw nu al met warmtepomp

Momenteel worden amper 2% van de Vlaamse woningen met een warmtepomp verwarmd. Van de 38.000 nieuwbouwwoningen die vandaag gebouwd worden, heeft 20% een warmtepomp. Om gasketels tegen 2026 volledig te bannen, is er dus wel nog wat werk aan de winkel.

Steunmaatregelen om voor warmtepomp te kiezen

In aanloop naar 2026 wil de Vlaamse regering een warmtepomp een interessantere investering maken via een lastenverschuiving van elektriciteit naar aardgas. Vanaf 2022 verdwijnen bovendien alle subsidies voor wie in een nieuwbouwproject een gasaansluiting installeert. Zo wordt de keuze voor een warmtepomp een pak evidenter.


Kijkwoning Varsenare

Durabrik kiest nu al voor duurzaam verwarmen

Durabrik is al jaren bezig om de voetafdruk van haar woningen tot een minimum te beperken. Evelien, duurzaamheidscoördinator bij Durabrik, legt uit hoe alle woningen die het bedrijf bouwt, nu al goed voorbereid zijn op een fossielvrije toekomst.

"Bij elk nieuwbouwproject is de eerste stap de energievraag verminderen. Daarom zorgen we steevast voor een uitstekende isolatieschil. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder warmte en bijgevolg energie er nodig is om het gebouw op dezelfde temperatuur te houden. Elke woning wordt daarnaast voorzien van vloerverwarming. Daarbij circuleert het water op een veel lagere temperatuur dan bij klassieke radiatoren. Dat is goed, want het kost veel minder energie om water op te warmen naar 35°C dan naar 70°C.”

Het zijn twee zaken die je nog moeilijk kan aanpassen eens de woning gebouwd is, maar die wel absoluut noodzakelijk zijn om (later) een warmtepomp te kunnen installeren."


Begin 2022 is 40% van ons aanbod gasvrij.

Evelien - duurzaamheidscoördinator Durabrik


Duurzame ambities

“Het is de bedoeling om zo veel mogelijk projecten die nu in ontwikkeling gaan, te voorzien van een warmtepomp. Tegen midden 2022 verwachten we dat meer dan de helft van onze woningen volledig gasloos is, en dat cijfer zal alleen maar stijgen.

Alle nieuwe projecten met appartementen worden opgestart zonder individuele gasketels. “We bekijken per project welke oplossing het beste alternatief is voor fossiele brandstoffen. Zo onderzoeken we momenteel of we voor de 83 appartementen in Willebroek alsnog kunnen overschakelen naar warmtepompen, wat een bijzonder grote impact zou hebben op de CO2-uitstoot van ons aanbod”, besluit Evelien.


Wil jij een woning die klaar is voor de toekomst?

Bekijk dan de woonprojecten op onze website. 

Onze woonprojecten

Dit vind je vast ook interessant!