Energielabels in een nieuw jasje

Duurzaamheid

Wat is dat, een energielabel?

Energielabels geven aan hoe energiezuinig een huishoudtoestel is en welke impact het heeft op het milieu. Een toestel met groene score A heeft weinig impact en een toestel met rode score G heeft veel impact. Met de energielabels wil Europa consumenten bewustmaken van het energieverbruik van hun toestellen en hen aanzetten om meer energiezuinige apparaten te kopen.

Tijd voor verandering

Producenten van huishoudtoestellen hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderzoek naar duurzaamheid en konden zo hun producten energiezuiniger maken. Wij als consument zagen daardoor bij de A, het meest energiezuinige label, steeds meer plusjes verschijnen. Met als gevolg dat je nu eigenlijk niet meer goed weet wat precies het verschil is tussen A, A+, A++ en A+++. Daar komt nu verandering in.

Strengere normen

De aangepaste labels werken nog steeds met de letters A tot G, maar zijn strenger dan de vorige. Simpelweg om producenten aan te moedigen hun producten extra energiezuinig te maken. Het zou dus kunnen dat een ijskast die vroeger score A kreeg onder de nieuwe regelgeving een veel lagere score krijgt. Tegen 2030 hoopt Europa hiermee 38 TWh per jaar aan energieverbruik uit te sparen. Dat is ongeveer het jaarlijkse verbruik van een land ter grootte van Hongarije. Op het nieuwe label vind je ook een QR-code terug voor extra online informatie.

Huh, mijn huishoudtoestel heeft twee labels?

Vanaf maart 2021 plakken de nieuwe energielabels definitief op de toestellen. Momenteel vind je twee energielabels in de verpakking van je nieuwe huishoudtoestellen: een oud en een nieuw. In september 2020 startte namelijk de overgangsperiode om alvast wat te wennen aan de nieuwe labels.

Ga voor die A!

Door energiezuinige huishoudtoestellen te kopen, verklein je je ecologische voetafdruk en draag je zo je steentje bij tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast betaal je aan het einde van de maand een pak minder voor je energiefactuur. Hou dus zeker rekening met de labels als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, droogkast of vaatwasser. En hey, ga voor die A!

Dit vind je vast ook interessant!