Welkom in Ouderwijk, de nieuwe woonbuurt in Lichtervelde

Durabrik nieuws

De nieuwe woonwijk van Durabrik in Lichtervelde kreeg de naam ‘Ouderwijk’. De naam is een eerbetoon aan de Noord-Franse gemeente Audruicq, waarmee Lichtervelde sinds 2008 verbroederd is. Het is onder meer het gemeenschappelijk verleden als cichoreitelers dat Lichtervelde en Audruicq bindt.

De teelt en verwerking van cichorei zorgde in Lichtervelde en omstreken voor werk en welvaart. In meer dan 50 asten of droogovens werden de wortels van de cichorei gedroogd. Ook vandaag kan je in Lichtervelde nog zo’n typische asten ontdekken, ze lijken op verhoogde huizen met een zadeldak. Sommige zijn omgevormd tot woningen.

Zin om deze cultuur te beleven?

Je kan ze per fiets ontdekken via een fietsroute van 55 km met als startpunt de kerk van Lichtervelde. Je rijdt door Gits, Roeselare, Kachtem, Ardooie en Pittem. De infoborden onderweg leren je iets bij over de cichoreiteelt.

Hou je het liever bij wandelen? Er is ook een ‘Cichoreiwandeling’ van 8 km en een verkorte route van 6 km voor kinderwagens en rolstoelen. Deze erfgoedwandeling brengt je heel wat bij over de cichoreicultuur en de verbroedering met Audruicq.

Wonen in Ouderwijk iets voor jou?

Aan de ingang van de nieuwe Durabrik-wijk komt een bord met uitleg waar de naam vandaan komt. Uiteraard betekent ‘Ouderwijk’ niet dat er enkel oudere mensen welkom zijn. Integendeel, door de doodlopende straat is de wijk autoluw en dus een feest voor spelende kinderen.

Er is nog keuze uit 18 woningen

  • comfortabele en strakke woningen, zowel open, halfopen als gesloten
  • veel licht, een mooi zicht op de tuin en een open leefruimte
  • zonnepanelen op je dak en een E-peil van 20 of zelfs lager, zo hoef je gedurende 5 jaar geen onroerende voorheffing te betalen

Meer info over het project vind je hier

Bronnen:

Dit vind je vast ook interessant!