Licht in de woning? Ja graag natuurlijk!

Durabrik nieuws Duurzaamheid

Natuurlijk licht in huis is niet gewoon een leuk extraatje van je nieuwbouw. Het is dé basis van optimaal wooncomfort. Architect Jo Vaneeckhout en het team van Architectuurbureau Vaneeckhout vertellen je over de voordelen.

 1. Positief effect op je bioritme
  “Je hebt overdag, en in het bijzonder in de voormiddag, voldoende intens en helder licht nodig om je interne klok correct te laten draaien. Natuurlijk licht heeft op elk moment nét de lichtsterkte die je lichaam nodig heeft om in die cyclus te blijven. Niet voor niets voelt het onnatuurlijk aan om in het donker op te staan.”
 2. De invloed van blauw licht
  “In je bioritme speelt blauw licht ook een rol. Je lichaam is namelijk zo ingesteld dat het alert blijft dankzij het aandeel blauw licht aanwezig in daglicht. Dat blauwe licht onderdrukt namelijk de melatonine-productie, een slaaphormoon.”
 3. Licht = geluk
  “Je ogen ‘vangen’ als het ware het daglicht en daardoor maakt je lichaam serotonine aan, het gelukshormoon. Deze stof stimuleert het gevoel van tevredenheid, je eetlust en je concentratie. Bovendien verlaagt het je stressniveau. Met voldoende natuurlijk licht is de kans op een winterdip dus kleiner!”
 4. Beter dan kunstlicht
  “Kunstmatig licht is gewoon niet hetzelfde. Natuurlijk licht is namelijk heel moeilijk na te bootsen omwille van o.a. de specifieke lichtsterkte en kleurtinten. En geef toe: op een kille winterochtend de zonnestralen zien binnenvallen, dat is toch veel aangenamer dan een tl-lamp aandoen?”
 5. Dubbel zo duurzaam
  “Meer natuurlijk licht betekent minder energieverbruik. Logisch: je verlichting is minder lang aan. Een voordeel op lange termijn dus!”
 6. Meer licht = meer zicht
  “Een fraaie tuin of een knap terras, daar wil je toch het hele jaar door van genieten? Als je grote ramen hebt, valt er niet enkel meer licht binnen, je uitzichten zijn ook beter (en groener). Die link tussen binnen en buiten verhoogt ongetwijfeld je leefcomfort.”

Zonlicht in Lichtervelde

“Alsof de naam er iets mee te maken heeft, zo zeer valt de natuurlijke lichtinval op in deze woningen. We hielden dan ook bijzonder veel rekening met de oriëntatie van de woningen, ende grootte en positie van de ramen. Dit alles naargelang de functie van de ruimtes. Zo kan je rekenen op een lichtrijke woonkamer langs een open keuken en grote schuiframen die uitgeven op een breed terras.”

 

Benieuwd naar de nieuwbouwwoningen in Lichtervelde? 

Bekijk het project hier!

Dit vind je vast ook interessant!