Durabrik pioniert: eigen software koppelen aan BIM

Durabrik nieuws

In de bouwsector is BIM of Bouwinformatiemodel een gestructureerde manier om bouwprojecten in goede banen te leiden. Alle partijen hebben toegang tot dit digitaal platform: de bouwheer, architect, bouwfirma én leveranciers. Durabrik werkt al 3 jaar met BIM voor alle nieuwe woonprojecten en breidt het zelfs actief uit met eigen software.

Alles in 1 model en gelinkt

Het sterk geautomatiseerde BIM biedt enorme voordelen. Birger De Smet (op foto met lichtblauwe polo), Manager Engineering bij Durabrik: “Als het ontwerp van je woning in het 3D-model zit, weet je onder andere automatisch hoeveel palletten snelbouwstenen je nodig hebt. BIM zorgt ook voor ingebouwde kwaliteitscontroles. Het model geeft automatisch aan welke noden er zijn voor de ventilatie bijvoorbeeld. Nog een voordeel: in BIM breng je de data één maal in, dat vermindert het risico op fouten. Alle informatie blijft lange tijd beschikbaar. Zo kan je jaren later opzoeken hoeveel cm isolatie er in je dak zit. Of waar de afvoerleidingen precies lopen.

Trots op onze eigen software

Birger: “Wij werken al 3 jaar heel actief met BIM. We hadden al snel besloten om te investeren in dit model en wilden het verder perfectioneren. Toen we op de markt niet vonden wat we zochten, zijn we zelf software beginnen ontwikkelen. Deze koppelen we dan aan BIM. Vier van onze veertien ingenieurs zijn hier dagelijks gebeten mee bezig. Ze volgen de markt op de voet, ontwikkelen en experimenteren. Ze dagen elkaar uit, hun passie werkt aanstekelijk. Op die manier hebben we een mooie voorsprong opgebouwd in BIM. Daar zijn we best trots op.

 

Dit vind je vast ook interessant!