Durabrik haalt vierde Voka Charter Duurzaam Ondernemen binnen

Durabrik nieuws

Voor het vierde jaar op rij ontvangt Durabrik het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Na het UNITAR Certificaat dat we in oktober vorig jaar binnenhaalden, is dit alweer een volgende stap in onze doelstelling om tegen 2025 het meest duurzame bouwbedrijf te zijn.

Wat is het Voka Charter Duurzaam Ondernemen?

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen moedigt bedrijven aan om in het kader van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties (de SDG’s) meer en consequenter in te zetten op duurzaam ondernemen. Duurzaam ondernemen draait om het correct omgaan met schaarse grondstoffen, zuinig energieverbruik, investeren in menselijk kapitaal en inspelen op de behoeftes van morgen. Dat is niet alleen winstgevend voor de mens en het milieu, maar ook voor het bedrijf zelf. Het maakt je weerbaarder, efficiënter en aantrekkelijker voor talent.

 

Om het Voka Charter te bemachtigen, moeten bedrijven de SDG’s proactief integreren in hun bedrijfsbeleid, concrete doelstellingen en acties formuleren, de geboekte resultaten rapporteren aan de evaluatiecommissie en extern communiceren over gevoerde acties.

Onze duurzame initiatieven

Durabrik was het allereerste bouwbedrijf om het SDG Pioneer-Certificaat binnen te halen. Dat krijg je wanneer je drie jaar op een rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen ontvangt. Ondertussen is dit het vierde jaar dat we actief inspanningen leveren omtrent de zeventien Sustainable Development Goals. We zetten enkele voorname projecten op een rijtje:

Energie

Onze kantoren zijn volledig fossielvrij. Warmen en koelen gebeurt sinds de vernieuwing met een warmtepomp en we werken bovendien met klimaatplafonds. Het doel is om tegen 2025 alle woningen die we bouwen meer energie te laten produceren dan ze verbruiken.

Water

Water wordt steeds schaarser. We hebben daarom een eerste proefproject opgestart, waarin we een huis volledig water-onafhankelijk hebben gemaakt. Later willen we dit ook in andere woonprojecten toepassen.

Sociaal engagement

Al jarenlang hebben we een succesvolle partnership met Natuurpunt. Voor elke vierkante meter die wij bouwen, creëren zij een vierkante meter natuur in de buurt van de verkaveling. Daarnaast weren we ook schadelijke PUR en PIR producten uit onze bouwprocessen, gebruiken we uitsluitend hout met een FSC label en maken we elektrisch rijden toegankelijk voor onze medewerkers en onze klanten, door de nodige laadpalen te voorzien.

 
Duurzaam ondernemen én duurzaam bouwen

Ook tijdens het bouwproces hechten we veel belang aan duurzaamheid. Benieuwd hoe?

Duurzaam bouwen

Dit vind je vast ook interessant!