5 trends voor nieuwbouwwoningen in 2022

Durabrik nieuws

Op zoek naar een nieuwbouw huis of appartement? In 2022 beantwoorden ze volgens Sales Manager David aan vijf belangrijke trends. Je vindt ze alvast terug in onze sleutel-op-de-deurwoningen.

homeoffice-woonkamer

1. Flexibele open ruimtes

“De open leefruimtes in nieuwbouwwoningen, zoals in ons nieuwbouwproject in Gentbrugge, zorgen voor een mooie natuurlijke lichtinval in je huis. Je kan de ruimtes ook veel flexibeler inrichten dan gesloten kamertjes, en zo alle plek beter benutten. Een open keuken of een bureauplekje in de living is vaak ook gewoon heel gezellig. Toch liever een rustigere ruimte voor je werkplek? Je kan bijvoorbeeld op de overloop je bureau inrichten thuis of bij woningen met een hellend dak de zolder inrichten als thuiskantoor of hobbyruimte.”

2. Duurzame nieuwbouwprojecten

“Duurzaam bouwen is een absolute must. Ook in 2022, wanneer de maatregelen uit het Vlaamse klimaatplan echt uit de startblokken schieten. Aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen worden steeds meer ontmoedigd om ze vanaf 2026 te verbieden.

Warmtepomp en vloerverwarming

Gelukkig zijn er alternatieven. Zo zijn er al nieuwbouwhuizen die aangesloten zijn op een stadswarmtenet, zoals ons sleutel-op-de-deurproject in Roeselare. Of je kan je huis verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming, zoals in onze nieuwe woningen in Sint-Ulriks-Kapelle. Die nieuwbouwwoningen zijn dankzij alle energiezuinige maatregelen zelfs volledig energieneutraal! Durabrik kiest in zijn nieuwbouwwoningen ook steeds voor vloerverwarming en zonnepanelen en voorziet de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren, zowel nu als later.”

roeselare-woonkamer
sint-ulriks-kapelle-woonkamer

Energiebesparing met uitstekende isolatie

Een goed geïsoleerde schil met dakisolatie, vloerisolatie en isolerende ramen en deuren blijft volgens David de eerste stap. “Want de warmte die je kan binnenhouden, moet je niet opnieuw opwekken. Als dat goed zit, hebben andere moderne technieken het meeste effect en houd je het E-peil op E20 of lager. Daardoor betaal je minder voor je energie en ook vijf jaar lang geen onroerende voorheffing. Een pluspunt dat bij de bank nog extra gunstige voorwaarden kan opleveren.”


3. Domotica voor comfort en energiebesparing

“Smart Home en domotica zijn niet meer weg te denken uit een moderne nieuwbouw." Ten eerste verhogen ze het wooncomfort. Je kan bijvoorbeeld voor je thuiskomst de verwarming activeren en vanuit je luie zetel de verlichting inschakelen. Makkelijk toch? Bovendien helpen ze je om energie te besparen. Geen overbodige luxe in tijden van stijgende energieprijzen. In onze nieuwbouw huizen en appartementen installeren we bijvoorbeeld slimme stopcontacten die je energieverbruik meten en sturen.

In sommige nieuwbouwprojecten gaan we nog een stap verder. In Sint-Ulriks-Kapelle installeerden we bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem (EMS) dat de overtollige stroom die je opwekt slim inzet door je huishoudapparaten aan te sturen. Een handige tool wanneer het capaciteitstarief in voegen treedt.


4. Nieuwbouw in het groen

“We hebben de voorbije twee jaar allemaal gemerkt hoe belangrijk het is om thuis even buiten te kunnen ontspannen. Daarom zie je nu dat de oppervlakte van nieuwbouwwoningen optimaal wordt gebruikt, zodat er buiten voldoende plaats is voor groen en een tuin of terras. In ons nieuwbouwproject in Mechelen (Muizen) bijvoorbeeld ‘stapelen’ we een appartement boven op een gezinswoning. Daardoor blijft er meer ruimte over voor groen. En in ons sleutel-op-de-deurproject in Berendrecht bij Antwerpen staan alle nieuwbouw huizen en appartementen rond een mooi groen plein van maar liefst één hectare groot, waar alle bewoners van kunnen meegenieten.”

 


5. Duurzame mobiliteit met deelauto en laadpaal

Niet alleen duurzaam bouwen wordt belangrijker, maar ook duurzaam wonen. En dan gaat het vooral om de mobiliteit. Mensen willen op een plek wonen waar alles makkelijk bereikbaar is. De locatie van onze nieuwbouwprojecten is dan ook zorgvuldig uitgekozen:

  • Winkels en scholen liggen steeds op wandel- of fietsafstand.
  • In heel wat verkavelingen, zoals die in Roeselare, gaan we nog een stap verder met parkeerplaatsen voor autodelen en laadpalen voor elektrische wagens.
  • Sommige buurten maken we zelfs autoluw via een parkeerhaven waar bewoners hun auto kunnen parkeren. Dankzij het minimale verkeer is het bijvoorbeeld in Wondelgem rustig en aangenaam wonen.

Zorg ervoor dat je nieuwe thuis klaar is voor de toekomst door rekening te houden met de nieuwbouwtrends.

Download hier onze complete infogids

 

Dit vind je vast ook interessant!