Durabrik & Natuurpunt maken samen een wandelgids

Durabrik heeft ondertussen al 1 jaar een samenwerking met Natuurpunt. En we hebben niet stilgezeten: samen hebben we een wandelgids gecreëerd. Hierin zijn verschillende wandelroutes opgenomen over heel Vlaanderen. In totaal staan er 10 routes in uitgestrekt over 5 natuurgebieden.

1. Het Silsombos in Kortenberg

Het Silsombos straalt een mysterieus gevoel uit wanneer een sluier van mist je in de ochtendschemer door de moerassen begeleidt. Het gebied is ook een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

3 wandelingen
  • Olmenhoekwandeling: 2,2 km
  • Rode wandeling: 3,2 km
  • A.S. Adventure wandeling: 6,2 km

2. De Bourgoyen-Ossemeersen in Gent

Net voor de Leie Gent bereikt, geeft de rivier nog maar eens het beste van zichzelf. Een noordelijke arm scheidt er de Bourgoyen van de Ossemeersen. Samen vormen die twee een groot natuurgebied, dat tegen de stadsrand aanplakt.

3 wandelingen
  • Bourgoyenpad: 5,5 km
  • Meerkanstpad: 4,4 km
  • Spoorwegdijkpad: 2 km

3. Oude landen in Ekeren

Ooit was de Scheldevallei een schier eindeloos vlak land met polders, schorren en slikken die reikten tot aan de stadsrand van Antwerpen. Vandaag blijven slechts hier en daar enkele stroken over. De Oude Landen is er één van: 100 hectare spontaan ontwikkelde natuur die door een samenloop van omstandigheden uit de greep bleef van stadsontwikkeling en havenuitbreiding.

1 wandeling
  • Oude Landen: 4,5 km

4. Krekel Anzegem in Anzegem

In Anzegem heeft Natuurpunt Krekel Anzegem drie natuurgebieden in beheef of eigendom. Je kan er kennismaken met de gebieden Bassegembos, de Vlindertuin – ecologisch park en Borreberg.

1 wandeling
  • Anzegem: 5/6 km

5. Bels Broek en Heide in de Antwerpse Kempen

Tussen Geel en Meerhout ligt een stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt: hectaren landduinen.

2 wandelingen
  • Rode wandeling: 9,1 km
  • Blauwe wandeling: 14,5 km

We geven jullie graag nog een tip mee van Joost Callens:

“Probeer het zelf ook eens: trek met één woord in je hoofd de natuur in – liefde bijvoorbeeld. Je zal voelen dat wandelen je helpt om je erin te verdiepen. Dat de natuur erin slaagt om in alle complexiteit klaarheid te scheppen. Dat ze je inzichten en inspiratie geeft.”

Langetermijnverbintenis: extra groencreatie

Durabrik en Natuurpunt zijn ook een langetermijnverbintenis aangegaan. Voor elke vierkante meter funderingsplaat die wij gieten, zorgt Natuurpunt voor een extra plekje natuur. Hiermee tonen Durabrik en Natuurpunt aan dat duurzaamheid verder gaat dan goed isoleren en het plaatsen van zonnepanelen. Durabrik wil een bredere vorm van duurzaamheid, met meer impact.

De financiële bijdrage die Durabrik levert zal Natuurpunt inzetten om natuurgebieden over gans Vlaanderen te voorzien van meer en betere natuur. Binnenkort meer nieuws hierover!

 
Benieuwd naar de uitgestippelde routes en wat er
allemaal in bovenstaande gebieden leeft?

Download de wandelgids hieronder.

de wandelgids

Dit vind je vast ook interessant!