De tuin van de toekomst

Bouwen

Jonge gezinnen ontvluchten de stad op zoek naar meer ruimte en meer groen. Maar is daar nog plek voor? Landschapsarchitect Sven Vanheerswijnghels van bureau Groener vertelt hoe hij hierop inspeelt en hoe het begrip ‘tuin’ er volgens hem in de toekomst uit zal zien.

Is er nog plek voor groen?

Mensen zijn duidelijk op zoek naar groen in hun leefomgeving. Hoe voel jij de trend aan als landschapsarchitect?
Veel jonge gezinnen met kinderen willen inderdaad liever een woning met ruimte, rust en meer groen dan dat je in de steden doorgaans vindt. Ze zijn zich ervan bewust dat een groene leefomgeving veel voordelen heeft. Je ziet dan ook dat bouwpromotoren op deze vraag inspelen door aan de rand van de steden grote projecten te ontwikkelen met appartementen en eengezinswoningen met een kleine privétuin, maar gecombineerd met gemeenschappelijk groen. In de steden zelf probeert men aan de vraag naar groen tegemoet te komen door intensiever met daktuinen te werken.

 

De tuin van de toekomst

Waarom is groen in de woonomgeving eigenlijk zo belangrijk voor de mens?
Onbewust voelen we aan dat groen goed is voor onze gezondheid en voor de kwaliteit van ons leefmilieu.Uit onderzoek blijkt dat uitzicht op groen stress vermindert. De aanwezigheid van groen in de buurt nodigt uit tot fietsen, wandelen, sociale interactie, plezier en ontspanning. Daarnaast geeft buitengroen in de zomer verkoeling in en rondom de woning.

Hoe vul je als landschapsarchitect die nood aan groen in? Hoe creatief moet je zijn in een omgeving waarin de ruimte sowieso beperkt is?
Mijn principe is dat de inrichting van het groen moet inspelen op de noden van de personen die er gebruik van maken. De vraag naar
een onderhoudsarme tuin groeit omdat mensen nog weinig tijd hebben. Daarnaast willen de meeste mensen ook graag én ruimte om tot rust te komen, én een mooi uitzicht, én privacy én parkeergelegenheid voor de deur. Eigenlijk zijn deze noden de afgelopen jaren nauwelijks veranderd, alleen moet alles gerealiseerd worden op kleinere ruimtes, zonder het ruimtelijk gevoel te verliezen. De belangrijkste opdracht van de tuinarchitect is dus om deze kleinere ruimtes optimaal in te delen en om de verschillende noden op een
creatieve manier te combineren. De kennis en het inzicht van een tuinarchitect zijn hierbij een meerwaarde. Als ik mensen een ontwerp voorstel, krijg ik vaak de reactie: ‘Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben!’ Dat is waar we het voor doen.

Hoe denk je dat deze noden zullen evolueren in de toekomst?
Naarmate de klimaatverandering een grotere impact zal hebben, zal groen steeds meer gezien worden als
onderdeel van de oplossing. Zo zorgt meer groen ervoor dat regenwater langer vastgehouden en gelijkmatiger afgevoerd wordt. Het helpt met andere woorden om wateroverlast te voorkomen. Meer groen zorgt ook voor schaduw en een betere temperatuurregeling. Er zal in de toekomst vraag zijn naar meer groen, maar ook naar een vergroening van de bestaande infrastructuur.

Sven Vanheerswijnghels, groenarchitect:
“Groene zones moeten een veilig gevoel geven. Een klein, veilig en aantrekkelijk
buurtparkje is daarom vaak effectiever dan een groot stadspark: het is vooral
belangrijk dat mensen er hun buren tegenkomen.”

Hoe belangrijk is volgens jou de maatschappelijke rol van gemeenschappelijke groenzones?
Net als in een privétuin moet ook bij gemeenschappelijk groen de inrichting inspelen op de noden van de personen die er gebruik van maken. Aantrekkelijk groen in de woonomgeving verleidt mensen immers om vaker naar buiten te gaan. Het uitdagendste is om op een kleine ruimte zo veel mogelijk doelgroepen te triggeren, met bijvoorbeeld zowel speelruimte voor kinderen als wandelpaden voor oudere mensen.
Groene zones moeten een veilig gevoel geven. Een klein, veilig en aantrekkelijk buurtparkje is daarom vaak effectiever dan een groot stadspark: het is vooral belangrijk dat mensen er hun buren tegenkomen. Bankjes op strategische plekken verhogen de tijd die mensen
er doorbrengen en de kans op sociale contacten.

Zijn er nog andere trends die je opvallen als landschapsarchitect? Waar gaan we naartoe in 2030?
Sowieso zal de trend blijven dat mensen vooral een tuin willen met een minimum aan onderhoud en inspanning en een maximum aan rust en genot het ganse jaar door.
Gezien de klimaatveranderingen zal de tuin van de toekomst meer rekening houden met ecologische oplossingen en met het in stand houden en vergroten van de biodiversiteit. Doordat de groene ruimte schaarser wordt, zal het begrip ‘tuin’ anders worden ingevuld. De tuin van de toekomst zal niet meer het klassieke perceel grond zijn zoals we dat nu kennen, maar eerder evolueren naar een verticale groenwand, een daktuin of zelfs enkel een zicht op groen. De taak van de tuinarchitect zal erin bestaan om alle mogelijke elementen te gebruiken om de beperkte ruimte optisch te vergroten en er meer groen in toe te laten.

Wil je graag weten hoe Durabrik hiermee omspringt? 

Je leest het in ons nieuw magazine!

download het magazine op onze homepage

Dit vind je vast ook interessant!