BEN-woning of eco-huis: wat is het verschil?

Bouwen

Milieubewust bouwen zit in de lift. Ben jij ook op zoek naar manieren om duurzaam te bouwen, dan heb je vast al van BEN-woningen en eco-huizen gehoord. Maar wat zijn nu de gelijkenissen en de verschillen tussen die twee? Wij vroegen het aan Steven Vanden Brande, specialist ter zake bij Durabrik.

De gelijkenissen

“Elk eco-huis is een BEN-woning, maar niet elke BEN-woning is een eco-huis”, zegt Steven. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allebei, in meer of mindere mate, de impact op het milieu zo klein mogelijk houden.

De verschillen

Wat is een BEN-woning?

BEN staat voor ‘bijna energieneutraal’. Dat zegt meteen waar het bij zo’n huis om draait: het energieverbruik. Als dat onder E-peil 30 zit, verbruikt het huis weinig energie en wekt het zelfs wat energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Je kan een BEN-woning bij wijze van spreken nauwelijks detecteren op het energienetwerk. Een BEN-woning kan worden opgetrokken in beton, baksteen of houtskelet en levert de eigenaar een mooie korting op zijn onroerende voorheffing op.

Wat is een eco-huis?

Een eco-huis is sowieso ‘bijna energieneutraal’, BEN dus. Daarnaast gebruikt het materialen die geproduceerd én hergebruikt worden met zo min mogelijk impact op het milieu. Een eco-huis wordt gebouwd met veel respect voor de omgeving en heeft bijvoorbeeld ook een milieuvriendelijke waterhuishouding. Denk aan regenwaterrecuperatie, groendak en een tuin die irrigatie toelaat.

Bij een eco-huis bekijkt men dus het bredere plaatje. In principe, want er bestaat geen definitie van wat een eco-huis nu precies is. Sommigen gaan er heel ver in, bij anderen heeft een eco-huis nauwelijks meer om het lijf dan een goed energiepeil. De term wordt helaas soms als marketingmiddeltje gebruikt om een gewoon huis een ‘groener’ tintje te geven. Laat je op dat vlak dus niets wijsmaken en check als je een eco-huis overweegt altijd goed hoe milieubewust het echt zal zijn.

Waaronder vallen de huizen van Durabrik?

“De huizen die Durabrik bouwt zijn al bijna altijd energieneutraal”, zegt Steven. “Soms wekken ze zelfs meer energie op dan ze verbruiken. Het E-peil is meetbaar en dus transparant. Dat vullen we aan met elementen uit het eco-bouwen. Zo zijn we onlangs voor onze vloerisolatie overgeschakeld van gespoten polyurethaan naar een veel duurzamere vloerisoltatie op basis van EPS korrels. Dit omdat de productie van EPS minder impact heeft op het milieu. We bouwen ook met bakstenen, die in ons land geproduceerd worden uit klei, een lange levensduur hebben en ook relatief makkelijk hergebruikt kunnen worden als grondstof. Durabrik bouwt zijn woningen dus BEN en laat zich ook meer en meer inspireren door de milieutroeven van het eco-bouwen.”

 

Lees meer over duurzaam bouwen met Durabrik

duurzaam en milieubewust bouwen

Dit vind je vast ook interessant!