Durabrik en Gents MilieuFront schenken werfwater aan buurtbewoners in Wondelgem

Actualiteit

Durabrik en Gents MilieuFront slaan de handen in elkaar om water afkomstig van de bouwwerf aan De Stoeterij in Wondelgem op een duurzame manier te hergebruiken. Gisteren en vandaag zal 150.000 liter grondwater opgevangen worden om met behulp van een tankwagen uit te delen aan de buurtbewoners, die er hun regenputten mee op kunnen vullen. Dit bijzondere initiatief, dat kadert in de bredere ‘Red het water’-actie van Gents MilieuFront, komt tegemoet aan het dreigende watertekort tijdens langere periodes van droogte. (bekijk de foto's onderaan)

Durabrik werkt in Wondelgem momenteel aan de verbouwing van de oude Stoeterij. Bij dergelijk bouwproject pompt men, conform de omgevingsvergunning,  grondwater uit de grond, om de fundamenten van de woningen in een droge ondergrond te plaatsen. Dit bemalingswater laat men doorgaans gewoon wegstromen langs de riool. In tijden van droogte en een veel te laag grondwaterpeil is het echter absurd om miljoenen liters bemalingswater te laten wegstromen, terwijl de directe omgeving te kampen heeft met waterschaarste. In samenwerking met de milieuvereniging Gents MilieuFront, wil Durabrik op een meer duurzame manier met dit grondwater omgaan.

Actie: Red het water

Gents MilieuFront is al langer actief wat de recuperatie van water betreft. Eerder dit jaar lanceerde de milieuvereniging het initiatief ‘Red het water’, waarbij ze in heel Gent per stadswijk grondwater willen ‘redden’ door er de regenwaterputten van particulieren mee te vullen. Nu het hele land kreunt onder de eerste langdurige droogteperiode van het jaar, startte men in Wondelgem met de levering van bemalingswater aan buurtbewoners. In het totaal zal bij het project aan De Stoeterij 150.000 liter water worden opgevangen om te verdelen. Op gisteren en vandaag zal een tankwagen het eerste deel hiervan rondvoeren bij 30 gezinnen uit de buurt die zich reeds vragende partij stelden.

Het water op zich is vanzelfsprekend gratis. Gents MilieuFront vraagt wel een onkostenvergoeding van 30 euro voor het transport en de operationele kosten. “We schatten de onkostenvergoeding op 30 euro”, vertelt Steven Geirnaert van Gents MilieuFront. “Voor het vullen van een regenput van 5m³ met leidingwater betaalt men ongeveer dezelfde prijs. Bij dit initiatief is de kostprijs echter onafhankelijk van de hoeveelheid water die geleverd wordt. Vanaf een regenwaterput meer volume heeft dan 5m³, komt het dus voordelig uit. Maar bij deze actie ligt de focus geenszins op het financiële plaatje. We denken vooral aan het milieu en het klimaat: op deze manier redden we letterlijk water.”

Focus op energiezuinigheid en natuurcompensatie

Bij deze eerste ‘Red het water’-actie in Wondelgem vergoedt Durabrik de onkosten van de eerste 25 gezinnen die zich reeds aanmeldden. “Durabrik zet volop in op duurzaamheid, met concrete inspanningen rond onder meer energiezuinigheid, waterrecuperatie en natuurcompensatie. Maar evengoed investeren we in sociale duurzaamheid”, aldus Steven Vanden Brande (foto), duurzaamheidscoördinator bij Durabrik. “Bij dit project wilden we in samenwerking met Gents MilieuFront een extra inspanning doen. De omgeving rond de oude Stoeterij straalt landelijke rust uit, mede dankzij de parktuin, de vroegere paardenstallen en het stijlvolle landhuis. We zijn dan ook zeer blij deze bijzonder mooie buurt te kunnen ondersteunen. Met dit initiatief rond waterrecuperatie slaan we twee vliegen in een klap: we denken aan het milieu én we helpen de buurtbewoners aan gratis water.”

Uitbreidingsplannen voor heel Gent

Gents MilieuFront wil de actie in de toekomst mogelijk uitbreiden naar andere wijken in Gent. “Hiervoor moet wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. Er moet voldoende interesse zijn vanuit de buurt, er moet een goede bron voorhanden zijn, het water moet van goede kwaliteit zijn – het water wordt overigens sowieso eerst onder strenge voorwaarden getest in een labo – en ten slotte moeten we ons in een periode van langdurige droogte bevinden, zodat de regenputten droog komen te staan”, besluit Steven Geirnaert.

Bronnen:

 

Wil je ook graag wonen in deze duurzame buurt?

Bekijk hieronder onze woningen en appartementen in de Vrouwenstraat in Wondelgem.

project in wondelgem

 

Dit vind je vast ook interessant!