Financieel aspect van opbrengsteigendom

Een vastgoedportefeuille uitbouwen vergt een zekere investering. Hier vind je handige informatie over de budgetten en de soorten leningen die geschikt zijn. Anderzijds gaat het gelukkig ook over het gedeelte dat je mag ontvangen, zoals de belastingvoordelen en natuurlijk het financieel rendement van je investering. 


Hoe bereken je het rendement van een vastgoedinvestering?

Een veilige investering als die in vastgoed is een verstandige beslissing. Uiteraard wil je graag op voorhand een idee krijgen van hoeveel opbrengsten je investering oplevert. Een berekening van het bruto- en nettorendement, dat meteen rekening houdt met de specifieke kosten die samenhangen met het type vastgoed, helpt je inzicht krijgen.  

Rendement berekenen


Welke leningen zijn buiten een woonkrediet nog mogelijk?

Wil jij een slimme investering doen in vastgoed? Dan ben je best op de hoogte van je financieringsopties. Je eigen kapitaal inzetten is fiscaal niet het meest interessant. Deze 3 mogelijkheden bieden een alternatief:


1. Een klassieke hypothecaire lening is de optie met de laagste rentevoet en de mogelijkheid tot vaste mensualiteiten of vaste kapitaalaflossingen. 

2. Heb je je lopende hypothecaire lening bijna volledig afbetaald? Dan kan je het afgeloste bedrag opnieuw gebruiken voor je opbrengsteigendom.

3. Een bulletkrediet geeft je de mogelijkheid maandelijks enkel de intrest af te betalen. De rest van je krediet betaal je aan het einde van de looptijd in één keer.

Lees de voor- en nadelen van deze financieringsopties


Hoe bepaal je de huurprijs van je opbrengsteigendom?

In België ben je als verhuurder vrij om je huurprijs te bepalen. De perfecte huurprijs zorgt voor een mooi rendement voor jou als verhuurder maar trekt ook huurders aan, want een pand dat leegstaat brengt natuurlijk niets op. Hierbij al enkele factoren waarmee je best rekening houdt:

  • bewoonbare oppervlakte
  • soort gebouw
  • staat van het pand
  • ligging
  • ….

Bepaal je huurprijs


Heb je vragen over het potentiële rendement van een Durabrik-woning?

Contacteer je relatiebeheerder en we bekijken samen welk investeringsvastgoed jou het hoogste rendement kan opleveren.

Contacteer je relatiebeheerder