In vier stappen naar de aankoop van een opbrengsteigendom

U heeft voor uzelf uitgemaakt dat u in vastgoed wil investeren. Een verstandige keuze als aanvulling op uw spaargeld en uw pensioen. Deze vier stappen zal u doorlopen vooraleer u uw opbrengsteigendom kan verhuren.


opbrengsteigendom

1. Het juiste pand kiezen

Niet elk pand scoort even goed op de verhuurmarkt. Wilt u constant kunnen verhuren aan een mooi rendement, dan doet u best op voorhand uw huiswerk. Er zijn namelijk een aantal zaken waar u moet op letten bij de aankoop van een opbrengsteigendom. De locatie van het pand is er één van, en wel een hele belangrijke. Verder bestaat er een markt voor zowel huizen als appartementen, maar hou er wel rekening mee dat huurders tegenwoordig erg gesteld zijn op buitenruimte (tuin of terras), een laag energieverbruik en comfort.

Wat die laatste twee criteria betreft, heeft u met een nieuwbouw alvast meer kans op tevreden huurders dan met een bestaande woning. Al deze factoren bepalen hoeveel huuropbrengsten u krijgt. Trek daar de kosten voor aankoop en de jaarlijkse kosten vanaf en u krijgt een goed beeld van het rendement van uw vastgoedinvestering.


2. Een bod uitbrengen

Denkt u een goed huurpand gevonden te hebben, dan brengt u een bod uit. Dit is ook het moment waarop u begint uit te kijken naar financieringsmogelijkheden. U heeft doorgaans drie opties: de klassieke hypotheeklening, een wederopname van kapitaal op uw lopende hypothecair krediet of een bulletkrediet.

Opgelet: u zal maximaal 80% van de aankoopsom en de registratierechten kunnen lenen. Minstens 20% moet u zelf inleggen. Dat is meer dan bij de aankoop van een woning waar u zelf in gaat wonen.

Hou ook rekening met de registratiebelasting. Bij een tweede woning heeft u geen recht op het verlaagde tarief van 6% dat geldt bij de aankoop van een eerste woning. Op een bestaande opbrengsteigendom betaalt u10% registratierechten. Op een sleutel-op-de-deur nieuwbouw betaalt u 21% btw op de woning en 10% registratierechten op de grond.


compromis-tekenen

3. De compromis tekenen

Zodra uw bod aanvaard wordt, stelt de notaris van de verkoper een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis op. Hij of zij verzamelt ook de documenten die verplicht zijn bij een verkoop, zoals het EPC-attest en het keuringsattest van de elektriciteit. Uw notaris zal het compromis checken vooraleer je het ondertekent.

Ondertussen…

Het duurt nog wel even voor u de sleutel van het pand krijgt. Maar die tijd is niet verloren. Door nu alvast na te denken en keuzes te maken voor de inrichting, kan u sneller verhuren zodra het pand van u is.


4. Notariële akte tekenen

Hoogstens vier maanden na de compromis ondertekent u dan de definitieve verkoopakte. Het pand is nu van u! Tijd om een geschikte huurder te vinden en huuropbrengsten te ontvangen. Wilt u die zoektocht en alle administratie die erbij komt kijken liever aan een professional overlaten, dan kan u ook een rentmeester inschakelen. Zo laat u uw opbrengsteigendom renderen zonder moeite.


Maak een goede start bij de aankoop van investeringsvastgoed

Stap één bij de aankoop van een opbrengsteigendom is de keuze van het juiste pand. Durabrik biedt een ruime waaier aan nieuwbouwappartementen en -woningen aan op uitstekende locaties.

Ontdek ons investeringsvastgoed >>