Zonnepanelen, nog steeds een rendabele investering

Zonnepanelen wekken blijvend duurzame energie voor je op. Bij onze woonprojecten zorgen we er ook voor dat je zonnepanelen van een maximale licht- en dus elektriciteitsopbrengst genieten. We denken goed na over de positionering en plaatsing. De energie die ze opwekken wordt dan slim gebruikt door je apparaten en warmtepomp. Zo heb je een nog lagere elektriciteitsrekening.

Zonnepanelen behalen een optimaal rendement bij een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning zonder zonnepanelen is zoals een keuken zonder koelkast. Er ontbreekt een essentieel element dat je leven veel gemakkelijker maakt. Zonnepanelen doen dat op enkele interessante manieren. Vooral bij een nieuwbouwwoning, waar ze ook verplicht zijn.

Zonnepanelen hebben een maximaal rendement wanneer ze het daglicht optimaal opvangen. Dat kan wanneer ze goed naar de zon georiënteerd zijn. Bij een bestaande woning is dat niet altijd gemakkelijk. Een groot voordeel aan nieuwbouw is dat je zonnepanelen meteen op een goede positie geplaatst worden. Wanneer we de plannen voor een nieuw project uitwerken, denken we aan de ideale oriëntatie van de woningen. Dat doen we bijvoorbeeld voor de lichtinval, je terras of tuin en ook voor de zonnepanelen. Zo kunnen ze een maximum aan licht omzetten tot elektriciteit.

Al die opgewekte elektriciteit kan je dan inzetten om je elektriciteitsfactuur stevig te verlagen. Je kan grote verbruikers zoals je wasmachine bijvoorbeeld overdag op de energie van je zonnepanelen laten draaien. 

We rusten je woning ook met meerdere zonnepanelen uit. Per zonnepaneel gaan er punten van je E-peil af. Hoe meer, hoe beter dus. Dat is één van de redenen waarom het energiepeil van onze nieuwbouwwoningen zo laag ligt. 

Een ander groot voordeel bij nieuwbouw is dat je je warmtepomp, die elektriciteit gebruikt, op je zonnepanelen kan aansluiten. Zonder zonnepanelen verliest een warmtepomp een groot deel van haar energiezuinigheid. Ze moet dan alle elektriciteit van het net halen. Dat is duur en uiteraard niet de bedoeling.

Elke nieuwbouwwoning is tegenwoordig een bijna energie neutrale woning (een BEN-woning). Dat betekent dat ze zeer goed geïsoleerd is. Het gevolg daarvan is dat je warmtepomp met weinig elektriciteit je woning goed kan opwarmen. Zonnepanelen, eventueel in combinatie met een thuisbatterij, helpen je dan een heel eind op weg.


Enkele mythes over zonnepanelen ontkracht

  • Zonnepanelen zijn niet meer rendabel

Vroeger zorgde de niet-verbruikte elektriciteit van je zonnepanelen voor een terugdraaiende teller. Ondertussen is dit grote voordeel in Vlaanderen weggevallen en daardoor ontstond de perceptie dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn.

Niets is minder waar. Je krijgt van je energieleverancier een injectietarief. Zij meten hoeveel elektriciteit jij in het publieke net injecteert en betalen je daar een vergoeding voor. Hoe groot die is hangt af van je leverancier. Vergelijk dus zeker de prijzen.

Tegenwoordig zijn je zonnepanelen gemiddeld na ongeveer 8 jaar volledig terugverdiend. Dat betekent dat ze voor de rest van hun lange levensduur (20-25 jaar) gratis elektriciteit voor je produceren. Natuurlijk verhogen zonnepanelen de waarde van je huis ook sterk. Kopers zijn steeds meer op zoek naar een energiezuinige woning. Dan kunnen zonnepanelen niet ontbreken. 

 

  • Er is onvoldoende zon in België

Het is een misvatting dat zonnepanelen enkel bij direct zonlicht werken. Gezien de naam begrijpen we die misvatting. Zonnepanelen hebben licht nodig. Dat betekent dat ze zelfs op bewolkte dagen energie opwekken. Enkel wanneer het donker is, kunnen ze dat niet.

 

  • Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Ook dat is een mythe. Zonnepanelen hebben een zeer glad oppervlak, waardoor regen het eventuele vuil al snel wegspoelt. 
Verder hebben zonnepanelen ook geen jaarlijks technisch onderhoud nodig. Het kan wel een goed idee zijn om je installatie bijvoorbeeld elke 5 jaar door een professional te laten nagaan. Zo blijf je zeker van een maximale elektriciteitsproductie en energiebesparing.


Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij

Het spreekt voor zich dat je zonnepanelen enkel overdag elektriciteit opwekken. Dat zal regelmatig meer zijn dan jij op dat moment aan stroom nodig hebt. De extra energie wordt in het publieke elektriciteitsnet “geïnjecteerd” en afhankelijk van je energieleverancier krijg je daar een vergoeding voor. Dat is het zogenaamde injectietarief. Dat tarief is lager dan wat je zelf per kWh betaalt voor je elektriciteit. Vandaar dat je je opgewekte elektriciteit best zoveel mogelijk zelf gebruikt.

Maar wat als je de energie zelf opslaat voor later gebruik? Dat is wat een thuisbatterij voor jou doet. De overschotten worden netjes opgeslagen tot je thuisbatterij volledig opgeladen is. 

’s Avonds, wanneer ons elektriciteitsgebruik gemiddeld hoger is dan overdag, springt je thuisbatterij bij. Er zijn voor- en tegenstanders van thuisbatterijen, maar ze winnen aan belang.

Je Energie Management Systeem denkt ook met je mee. Zo kan je bepaalde apparaten overdag automatisch inschakelen. Net op momenten wanneer je zonnepanelen veel stroom genereren. Dat is ideaal voor je wasmachine bijvoorbeeld. 

Ontdek onze projecten in je buurt en leer hoe zonnepanelen en andere technieken je toekomstige woning energiezuinig maken.
 

Woonprojecten in jouw buurt >>